Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Sednica Međuvladinog komiteta za saradnju Srbije i Rusije na jesen u Moskvi

© Foto : Ministarstvo spoljnih poslova SrbijeMinistar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić sastao se sa ministrom ekonomskog razvoja Ruske Federacije i kopredsedavajućim ruskog dela Međuvladinog komiteta za trgovinu, ekonomsku i naučno-tehničku saradnju Maksimom Reštnjikovim
Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić sastao se sa ministrom ekonomskog razvoja Ruske Federacije i kopredsedavajućim ruskog dela Međuvladinog komiteta za trgovinu, ekonomsku i naučno-tehničku saradnju Maksimom Reštnjikovim - Sputnik Srbija, 1920, 21.03.2024
Pratite nas
Ministar spoljnih poslova Srbije i prvi potpredsednik Vlade Ivica Dačić rekao je da je sa ministrom ekonomskog razvoja Ruske Federacije i kopredsedavajućim ruskog dela Međuvladinog komiteta za trgovinu, ekonomsku i naučno-tehničku saradnju Maksimom Reštnjikovim dogovorio da sednica tog komiteta bude održana na jesen u Moskvi.
Dačić je dodao da je dogovoreno i da Rešetnjikov tokom juna dođe u Srbiju kako bi bile obavljene pripreme za održavanje komiteta, koji se nije sastao od 2021. godine, i kako bi se videlo u kojim sve oblastima Srbija i Rusija mogu da rade kako bi unapredile međusobnu saradnju, pre svega u energetskom sektoru kao i saradnju vezanu za železnice.
"Za nas je ta saradnja veoma bitna, kako bi imali elektroenergijsku sigurnost, a to znači da već treba da počnemo polako da pregovaramo o nekom novom aranžmanu za gas, jer se naš završava krajem 2025. godine, a od njega nam zavisi industrija", rekao je Dačić nakon sastanka sa Rešetnjikovim.
On je dodao da se u zahtevima zapadnih zemalja da uvedemo sankcije Rusiji vidi cinizam i ironija, jer zemlje koje su sankcije uvele imaju veću trgovinsku razmenu sa Rusijom od Srbije koja sankcije nije uvela.
"To su ti dvostruki standardi, ali mi treba da vidimo kako sada u tim zadatim uslovima da održimo ekonomsku saradnju", rekao je Dačić.
Dačić je dodao da je sastanak sa Rešetnjikovim bio praktičnog karaktera a ne diplomatskog i da je bilo reči o tome kako legalnim tokovima prevoziti robu preko granice i obavljati platni promet.
"Nažalost, aktivnosti ovog komiteta su opterećene sankcijama prema Ruskoj Federaciji. I u skladu sa tim i naša spoljna trgovinska razmena je u prošloj godini za 30 odsto manja nego što je bila 2022. godine. Ona je 2022. godine iznosila 4,2 milijarde dolara, a prošle godine je iznosila 2,9 milijarde dolara", rekao je Dačić.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala