- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Prvi put čoveku presađen bubreg od genetski modifikovane svinje

CC0 / Unsplash/National Cancer Institute / Lekari u bolnici
Lekari u bolnici - Sputnik Srbija, 1920, 21.03.2024
Pratite nas
Ričard Slejman star 62 godine, koji je patio od završnog stadijuma bolesti bubrega, postao je prvi čovek koji je dobio novi bubreg od genetski modifikovane svinje, saopštili su lekari iz Opšte bolnice Masačusets u Bostonu.
Četvoročasovna operacija transplantacije, izvedena 16. marta, "označava veliku prekretnicu u potrazi za obezbeđivanjem lakše dostupnih organa pacijentima", navodi se u saopštenju bolnice, preneo je Rojters.
Doktori iz Opšte bolnice Masačusets rekli su za Njujork tajms da izgleda da je Slejmanov novi bubreg funkcionalan i da je uspeo da zaustavi dijalizu, prenosi Forbs.
Bubreg je obezbedio eDženesis iz Kembridža, u Masačusetsu, a Slejman se dobro oporavlja i očekuje se da će uskoro biti otpušten, iako će ga lekari pratiti kako bi se uverili da nema znakova odbacivanja organa, saopštili su iz bolnice.
„Gledao sam to ne samo kao na način da mi pomognete, već i kao način da pružim nadu hiljadama ljudi kojima je potrebna transplantacija da bi preživeli“, rekao je Slejman u izjavi koju je objavila bolnica, preneli su mediji.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala