Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Novi besmisleni pritisak na Beograd: Britanci ne vide da su trajno izgubili bitku za srca Srba

© Sputnik / Aleks Maknoton / Uđi u bazu fotografijaBritanska zastava ispred Vestminsterske palate u Londonu
Britanska zastava ispred Vestminsterske palate u Londonu - Sputnik Srbija, 1920, 21.03.2024
Pratite nas
Učesnici zasedanja Odbora za spoljne poslove britanskog parlamenta koji se zalažu za pojačanje pritisaka na Srbiju izgledaju kao grupa anonimnih alkoholičara koji se međusobno podržavaju, pričaju istu priču i onda se međusobno teše umesto da objektivno pogledaju na stvari, smatra politikolog Stevan Gajić.
A kad bi objektivno pogledali na stvari uvideli bi da su trajno izgubili bitku, kako oni to nazivaju, za srca i umove Srba, da ne mogu to popraviti i da je najbolje što mogu da dobiju da budemo neutralni, kaže Gajić za Sputnjik.

Ališa Kerns i društvo

Učesnici zasedanja Odbora za spoljne poslove britanskog parlamenta saglasni su u oceni da je Velika Britanija donekle izgubila Zapadni Balkan iz vida u proteklim godinama i da bi trebalo da pojača pritisak na Beograd i predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
Svedočenje bivšeg generalnog sekretara NATO (1999- 2003) Džordža Robertsona, bivšeg ambasadora Velike Britanije u BiH i na „Kosovu“ Ijana Klifa i profesora na Londonskom univerzitetskom koledžu Endija Hodžaja, skoro u potpunosti je bilo usredsređeno na Srbiju i Kosovo i Metohiju, ali i nezaobilaznu temu „ruskog uticaja“.
Zasedanjem je predsedavala Ališa Kerns, čiji su antisrpski stavovi bili očigledni u načinu na koji je postavljala pitanja, a u okviru kojih bi često pozivala na oštriji odnos prema Srbiji i implicirala umešanost Beograda u incident u Banjskoj.
Govornici su saglasni da Velika Britanija mora pojačati svoje prisustvo u regionu, posebno medijsko.

Za srpsku rusofiliju zaslužan Zapad

Ceo događaj u suštini je jadan zato što ni Britanci ni drugi zapadnjaci ne mogu da shvate jednu stvar, a to je da Srbi sami po sebi šire taj navodni „ruski maligni uticaj“, a ne da na to utiče Rusija, smatra Gajić.
Sputnjik i RT služe kao psihološka podrška Srbima tako što objavljuju ono što Srbi već misle, dodaje Gajić.
„Suštinski oni ne shvataju osnovnu stvar da izvor srpske rusofilije nije u politici Kremlja, nego proizilazi iz srpskog iskustva. A to je da su nas naši 'voljeni' bivši saveznici – Britanci, Amerikanci, Francuzi i ostali bombardovali dva puta – 1995. godine u BiH i 1999. i da su podržavali svaku neprijateljsku aktivnost protiv nas. Uključujući i to da su posle 2000. godine podržavali svaku aktivnost protiv nas, poput aktivnosti albanskih terorista na jugu centralne Srbije u Vranjskoj kotlini i u Makedoniji, i da su sve vreme vodili politiku protiv nas.“

Pojačan pritisak Britanaca jača otpor Srba

Britanci u svom „kolonijalnom mozgu“ ne mogu da shvate da su Srbi narod sa imperijalnom tradicijom, jer smo mi bili Vizantija, barem smo tako mislili u vreme cara Dušana i cara Uroša u 14. veku, dodaje Gajić.
Početna loša premisa britanskih parlamentaraca nužno dovodi do loših zaključaka i Gajić se nada da će Britanci pojačati pritisak na Srbiju jer će taj njihov pritisak još više razbuditi narod u Srbiji da se tome suprotstavi.
„Pritisci su stalni i povećavaju se, a meni je veći problem neodolevanje pritiscima sa naše strane nego to što nas dušmani pritiskaju, tako da će se to nastaviti. Prosto, oni misle da mogu da nam budu neprijatelji, a da mi treba da budemo toliki mazohisti da sebe mrzimo i još da ne volimo one koji nam direktno pomažu. Ja ne znam gde je tu logika i šta se dogodilo s tim ljudima kad su toliko poverovali u sopstvene laži da ih zapravo one sprečavaju da donose racionalne odluke u svoju korist.“

Medijska kozmetika ne menja ništa

Sagovornik Sputnjika kaže da bi Britanci trebalo da pojačaju medijsko prisustvo u Srbiji jer bi u tom slučaju zaposleni u medijima verovatno imali veće plate, a neko bi zaradio rentirajući im prostorije.
„Nemam ništa protiv toga zato što je to potpuno besmisleno. Imaju već toliko medija koji pričaju njihovu priču i šta se promenilo? Ništa. Zato što nije poenta u medijima i do toga da bi trebalo da besomučno slušamo neku vrstu propagande pa će onda nešto da se promeni, već je poenta u politici koju vode prema nama. Dakle, Britanci ne priznaju postojanje države Srbije. Ko ne priznaje Kosovo i Metohiju kao deo Srbije taj ne priznaje Srbiju u njenim granicama u kojim je ona u Ujedinjenim nacijama. Tako da se tom kozmetikom, medijskom ili bilo kom drugom, apsolutno ništa neće promeniti“, zaključio je Gajić.
Pogledajte i:
Britanska zastava - Sputnik Srbija, 1920, 21.03.2024
SRBIJA
Novi plan Britanca za Srbiju: Pojačati pritisak na Beograd i Vučića - potrebna i medijska operacija
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala