- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Lavrov: Smanjenje granične cene za rusku naftu preti ozbiljnim posledicama po SAD

© Sputnik / Maksim Bogodvid / Uđi u bazu fotografijaNaftna pumpa
Naftna pumpa - Sputnik Srbija, 1920, 21.03.2024
Pratite nas
Rusija se nada da Amerika neće slediti primer Ukrajine i da neće spustiti graničnu cenu za rusku naftu na 30 dolara, jer taj korak preti ozbiljnim ekonomskim posledicama i po same SAD, rekao je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.

„Čitao sam da Ukrajina pokušava da ubedi SAD da upola snize maksimalnu cenu za rusku naftu – na 30 dolara po barelu. To generalno prevazilazi sve granice, a da ne govorimo da je sam koncept granične cene antitržišni i da odražava želju da se diktira“, rekao je Lavrov u intervjuu za dokumentarni projekat „Nafta“.

Međutim, kako je dodao, postoji mala verovatnoća da će SAD slediti primer Ukrajine.

„To bi moglo da ima ekonomske posledice po same Amerikance, a i tržište nafte bi moglo ozbiljno da reaguje. Nadam se da je Amerika sačuvala bar malo nacionalnog ponosa i da neće igrati kako svira Zelenski“, poručio je Lavrov.

Ranije je list „Vašington post“ saopštio da se administracija predsednika SAD Džozefa Bajdena protivi pozivima ukrajinskih vlasti da smanje ograničenje cene za rusku naftu sa 60 na 30 dolara po barelu. Kako se navodi, američke vlasti se plaše da bi smanjenje maksimalne cene mogao „da podstakne Rusiju da smanji proizvodnju nafte i da podigne cene gasa“, što bi moglo da destabilizuje svetsku ekonomiju uoči predsedničkih izbora u SAD.
Pogledajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala