- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Kijev optužio Zapad: Pokušavate da „sedite na dve stolice“

© Sputnik / Stringer / Uđi u bazu fotografijaZastave Ukrajine i EU
Zastave Ukrajine i EU - Sputnik Srbija, 1920, 21.03.2024
Pratite nas
Savetnik šefa kabineta ukrajinskog predsednika Mihail Podoljak optužio je Zapad da želi da „sedi na dve stolice“ kako bi zaštitio svoje tržište, piše list „Politiko“.
„Sa jedne strane, vi ste saveznik i morate da pomognete Ukrajini. Sa druge strane, pokušavate da zaštitite svoje tržište protekcionističkim putem“, rekao je on.
Kako se navodi u članku, odnosi između Kijeva i evropskih saveznika su protesta poljoprivrednika u Poljskoj i nekoliko drugih evropskih zemalja, a koji demonstriraju protiv uvoza ukrajinskih proizvoda. Sada, kako list ističe, zemlje Evropske unije su podeljene u mišljenju o tome da li treba proširiti bescarinski uvoz ukrajinskih proizvoda, a Poljska i Francuska insistiraju na pooštravanju ograničenja.
Prema podacima lista, Podoljak je napomenuo da debate o tome, da li treba ponovo postaviti barijere, koje su ruske snage sklonile nakon početka specijalne vojne operacije u Ukrajini, nisu dostojne kijevskih saveznika. Dodao je i da mu to izgleda čudno.
Savet EU i Evropski parlament su u sredu izglasali novi predlog da se na godinu dana produži bescarinski uvoz robe iz Ukrajine, do 5. juna 2025. godine. Dodali su i ograničenja i mogućnost hitnog prekida uvoza u EU niza poljoprivrednih proizvoda, uključujući meso živine, jaja, šećer, ovas, kukuruz, žitarice i med.
Zaštitni mehanizam predviđa i uvođenje carina na određene kategorije robe koja je uvezena iz Ukrajine, u slučaju da obimi premašuju prosečne pokazatelja uvoza prema stanju 2022-2023. godine.
U EU su poslednjih meseci eskalirali protesti poljoprivrednika, a tokom 2023. godine su se proširili na mnoge zemlje i obuhvatili 12 država.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala