- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Herš: SAD postavile ultimatum Zelenskom i nisu dozvolile pregovore o miru sa Rusijom

© AP Photo / Michael SchmellingŽurnalist Seйmur Herš. Arhivnoe foto
Žurnalist Seйmur Herš. Arhivnoe foto - Sputnik Srbija, 1920, 21.03.2024
Pratite nas
Pregovori o rešavanju rusko-ukrajinskog sukoba mogli su da počnu još pre nekoliko meseci, ali su američke vlasti zapretile ukrajinskom lideru Vladimiru Zelenskom da će prestati sa finansiranjem potreba koje se ne odnose na rat, objavio je na svom sajtu američki novinar i dobitnik Pulicerove nagrade Simor Herš.
Novinar u članku u „Sabstaku“ piše, pozivajući se na američke zvaničnike, upoznate sa situacijom, da Vlada Sjedinjenih Američkih Država nastavlja da odbacuje mogućnost značajnog progresa na mirovnim pregovorima zaraćenih strana, istovremeno, priznajući da Kijevu ostaje malo šanse za pobedu u ovom sukobu.
„Bili smo na pragu početka razumnih pregovora pre nekoliko meseci, pre reizbora ruskog predsednika Vladimira Putina i vojne degradacije ukrajinskog lidera Vladimira Zelenskog. Međutim, američke vlasti postavile su Zelenskom ultimatum: ‘Nikakvi pregovori niti rešavanje situacije, u suprotnom nećemo podržati vašu Vladu sa 45 milijardi dolara za potrebe koje nisu povezane sa ratom, koje Ukrajina godišnje dobija’“, rekao je izvor novinaru.
Prema njegovim rečima, američki predsednik Džozef Bajden „usredsređen je na suprotstavljanje pretnji koju Rusija predstavlja po NATO“ i neće promeniti svoj kurs ni pod kakvim uslovima, jer je „kraj neizbežan“.
„Ukrajina nema način da pobedi i (sukob) će se završiti time što će Putin postati istorijska ikona u Rusiji, koji će vratiti nacionalni biser, odnosno, Harkov, od Zapada“, istakao je Heršov sagovornik.
Herš je naglasio da predstavnici američke obaveštajne službe shvataju da Ukrajina ima malo izgleda za pobedu u sukobu protiv Rusije.
„Njena velika prošlogodišnja kontraofanziva je propala, armija je iscrpljena i suočava se sa nedostatkom municije“, istakao je novinar.

Bajdenovo političko breme

Herš je pored toga, prokomentarisao i da će stav američkog predsednika Džozefa Bajdena o Ukrajini i sukobu na Bliskom istoku postati političko breme u njegovoj kampanji u borbi protiv bivšeg predsednika Donalda Trampa za predsedničku poziciju.
On je ocenio da je za to upravo odgovorna Bajdenova administracija.
„Njegovo odbijanje potrage za zlatnom sredinom u ratu u Ukrajini, isto kao i nesposobnost da se obuzda tekuća ofanziva Izraela na Gazu, postaće političko breme u njegovoj kampanji protiv Donalda Trampa, koji upozorava na beskonačno nasilje, ukoliko izgubi na predsedničkim izborima u novembru“, ocenio je Herš.
Prema rečima novinara, najbolje što bi mogao Bajden da predloži jesu konstantni, pa makar i prazni, razgovori o prekidu vatre u Gazi i obećanje da nijedan američki vojnik neće biti poslat u Ukrajinu.
„Predsednik takođe obećava da će Sjedinjene Države nastaviti da plaćaju da se Ukrajinci bore i umiru u proksi-ratu, koji se može prekinuti“, zaključio je Herš.
Pogledajte i:
Rusko-ukrajinski pregovori - Sputnik Srbija, 1920, 01.12.2023
Specijalna operacija u Ukrajini
Američki novinar: Rusija i Ukrajina vode tajne mirovne pregovore, Zelenski i Bela kuća protiv
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala