- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Opomena iz Rusije: Agresija NATO protiv Jugoslavije otvorila Pandorinu kutiju

CC BY 3.0 / Darko Dozet / Nato bombardovanje SR Jugoslavije 1999. godine.
Nato bombardovanje SR Jugoslavije 1999. godine.  - Sputnik Srbija, 1920, 21.03.2024
Pratite nas
Agresija NATO protiv Savezne Republike Jugoslavije 1999. godine otvorila je Pandorinu kutiju, a NATO bombardovanje pokazalo je zapadnom svetu iluziju vojne nadmoći, izjavio je direktor „Rossotrudničestva“ Evgenije Primakov.
„Agresija koju je Severnoatlantska Alijansa pokrenula protiv Jugoslavije, u stvari je otvorila Pandorinu kutiju. Pokazala je zapadnom svetu iluziju vojne nadmoći da se može činiti sve što se prohte i god da se prohte, u bilo kom delu sveta“, rekao je Primakov novinarima na otvaranju prve rusko-srpske foto-izložbe u „Muzeju Pobede“ u Moskvi pod nazivom „Rusija-Srbija – Belgorod-Beograd“, organizovanoj u znak sećanja na 25. godišnjicu NATO bombardovanja Beograda i dvogodišnjicu od kad je ukrajinska vojska počela da granatira Belgorod.
Prema njegovim rečima, aktivnost NATO u blizini ruskih granica u Ukrajini je „samo promovisanje mnogo veće tužne priče agresivne ekspanzije širom sveta“.
Vazdušni napadi NATO-a na SRJ, izvršeni bez odobrenja Saveta bezbednosti UN, trajali su od 24. marta do 10. juna 1999. godine.
NATO bombardovanje dovelo je do smrti više od 2.500 ljudi, uključujući 87 dece, i štete od 100 milijardi dolara, a lekari beleže posledice upotrebe osiromašenog uranijuma, odnosno porast broja obolelih od raka.
Pogledajte i:
NATO bombardovanje - Sputnik Srbija, 1920, 20.03.2024
SRBIJA
Srbija platila visoku cenu za svoju hrabrost: Komemoracija u Moskvi povodom godišnjice NATO agresije
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala