- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Zaharova: Rusija nikad neće zaboraviti da je Kosovo deo Srbije

© Sputnik / Sergey Guneev / Uđi u bazu fotografijaPortparol Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova
Portparol Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova - Sputnik Srbija, 1920, 20.03.2024
Pratite nas
Mart je jedan od najtragičnijih meseci u istoriji Srbije, izjavila je predstavnica ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova, podsetivši na pogrom Srba 17. marta 2004. godine. Cilj tog napada bila su groblja, stari manastiri – svetinje srpskog pravoslavlja.

"Bez obzira na mnogobrojne apele međunarodnim sudskim instancama, za ove zločine niko nije odgovarao", istakla je ona.

"Uz odobrenje zapadnih pokrovitelja, vlasti u Prištini nastavljaju politiku iseljavanja Srba sa Kosova, dovodeći u pitanje opstanak srpske zajednice", upozorila je ona uz poruku da Rusija nikad neće zaboraviti da je Kosovo deo Srbije i da će nastaviti da pruža podršku Beogradu u njegovim legitimnim zahtevima da se zaštite prava Srba na Kosovu.
Ona je podsetila i na bombardovanje Jugoslavije 1999. godine, kada je NATO pokazao svetu šta zapravo znači "humanitarna intervencija".

Za 11 nedelja, počevi od 24. marta 1999. godine, na suverenu evropsku republiku ispaljeno je 3.000 krstarećih projektila, a bačeno je 80.000 tona bombi, uključujući kasetne granate i municiju sa osiromašenim uranijumom. Prema podacima srpskih vlasti, tokom varvarskih bombardovanja poginulo je oko 2.500, uključujući 89 dece", navela je Zaharova.

Ona je istakla da je Rusija odmah osudila vojnu operaciju Severnoatlantske alijanse protiv Jugoslavije, smatrajući taj čin grubim kršenjem međunarodnog prava.
"To nije bio samo agresivan udar na neku zemlju. To je udar na ceo svetski poredak koji je uspostavljen posle Drugog svetskog rata", naglasila je predstavnica MIP-a, citirajući izjavu tadašnjeg šefa ruske diplomatije Jevgenija Primakova.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala