- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.
Ruska vojska u zoni SVO - Sputnik Srbija

UŽIVO Ruska armija potisnula ukrajinske snage iz centra Rabotina

Pratite nas
Od početka 2024. godine uništena su četiri tenka Abrams, pet Leoparda, šest višecevnih sistema Hajmars i pet sistema Patriot u Ukrajini, saopštio je ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu. Ruski PVO sistemi oborili su pet ukrajinskih dronova: jedan iznad Belgorodske oblasti i četiri iznad Saratovske oblasti.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
21:56 20.03.2024
21:54 20.03.2024
Vazdušna opasnost u nekoliko oblasti Ukrajine
Vazdušna opasnost objavljena je u Sumskoj, Harkovskoj, Poltavskoj, Dnjepropetrovskoj i Kirovgradskoj oblasti Ukrajine, saopštile su ukrajinske vlasti.
U Harkovu su odjeknule eksplozije, prenose lokalni mediji.
20:50 20.03.2024
Holandija šalje Ukrajini lovce F-16 u drugoj polovini 2024.
Holandske vlasti će Ukrajini dostaviti lovce F-16 u drugoj polovini 2024. godine, rekao je agenciji Rojters ministar odbrane Holandije Kajsa Olongren.
Danska, Holandija i SAD planiraju da isporuče prvi od nekoliko desetina lovaca F-16 Ukrajini ovog leta, nakon obuke pilota.
20:30 20.03.2024
Pomoćnik američkog predsednika tajno posetio Kijev
Pomoćnik američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven tajno je posetio Kijev kako bi uverio Ukrajinu u podršku Vašingtona, zbog toga što Kongres Sjedinjenih Američkih Država još nije odobrio zahtev za vojnu pomoć ovoj istočnoevropskoj zemlji, objavio je Vašington post.
„Uvereni smo da ćemo postići da se obezbedi pomoć Ukrajini“, citiralo je izdanje Salivena.
20:27 20.03.2024
Kijev Pekingu: Niko ne može da odlučuje kada ćemo sesti za pregovarački sto
Sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine Aleksej Danilov izjavio je da predstavnici Kine ne mogu da odlučuju kada će Kijev sesti za pregovarački sto s Moskvom. Danilov je to rekao osvrćući se na nedavnu posetu specijalnog predstavnika Kine za Evroaziju Li Hueja nizu evropskih zemalja, uključujući Rusiju i Ukrajinu.
„Što se tiče Li Hueja, želim da podsetim da bez nas našu sudbinu niko neće rešavati. Ako neko smatra da treba da odustanemo od svojih teritorija, od svog suvereniteta, još nečega – dajte svoje“, rekao je Danilov za televizijski kanal „Rada“.
Li Huej je 12. marta završio drugu evropsku turneju, čiji je cilj bilo traganje za političkim rešenjem ukrajinske krize. On je posetio i Belgiju, Poljsku, Nemačku i Francusku i susreo se sa zvaničnicima tih zemalja.
Kasnije je list „Politiko“, pozivajući se na izjave činovnika, pisao da bi Kina mogla da bojkotuje buduće mirovne pregovore o Ukrajini ukoliko njima ne budu prisustvovali predstavnici Rusije.
20:20 20.03.2024
Kijev: Zapadne zemlje treba da se uključe u vojne operacije u Ukrajini
Zapadne zemlje treba lično da učestvuju u vojnim operacijama na ukrajinskoj teritoriji, izjavio je sekretar Odbora za nacionalnu bezbednost, odbranu i obaveštajne poslove Vrhovne rade Ukrajine Roman Kostenko.
On je u podkastu izdanja „Telegraf“ ocenio da bi zapadni lideri trebalo da budu hrabriji u svojim dejstvima protiv Rusije.
19:44 20.03.2024
Ruska armija potisnula ukrajinske snage iz centra Rabotina
Ruska armija je potisnula ukrajinsku vojsku iz centralnog dela Rabotina, rekao je za Sputnjik lider zaporoškog pokreta „Zajedno s Rusijom“ Vladimir Rogov.
„Naša vojska je potisnula protivnika iz centralnog dela sela i napredovala na sever od centgra“, rekao je Rogov.
Prema njegovim rečima, ruski odredi su na toj deonici fronta počeli da dominiraju u kontrabaterijskoj borbi, dok ukrajinski vojnici pokušavaju da nadoknade deficit artiljerijskih projektila masovnom upotrebom ofanzivnih dronova.
18:30 20.03.2024
Uništena bespilotna letelica iznad Belgorodske oblasti
Ruski sistemi protivvazduhoplovne odbrane uništili su bespilotnu letelicu avionskog tipa iznad Belgorodske oblasti, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.
18:28 20.03.2024
Ruska vojska gađala je fabriku u Harkovu, u kojoj su se nalazili vojnici Glavne obaveštajne uprave Ministarstva odbrane Ukrajine, koji su učestvovali u napadima na Belgorodsku oblast, rekao je za Sputnjik koordinator nikolajevskoj gerilskog pokreta Sergej Lebedev.
16:48 20.03.2024
Mediji: Vašington skeptičan prema taktici Kijeva
Sjedinjene Američke Države su skeptične prema takcici Oružanih snaga Ukrajine, zasnovanoj na pokušajima odbrane teritorija „koje nemaju veliku stratešku važnost“. U takve teritorije Vašington ubraja i selo Rabotino u Zaporoškoj oblasti, u kojem se i dalje vode borbe, piše list „Njujork tajms“.
„Tokom celog rata američki činovnici su mnogo puta iskazivali da strahuju zbog toga što Ukrajina suviše dugo brani mesta te vrste, gubeći vojnike i trošeći municiju da bi se zakačila za razorene gradove bez posebne strateške vrednosti“, navodi list.
Prema navodima „Njujork tajmsa“, Ukrajina pokušava da zadrži položaje jer bi udaljavanje predstavljalo „korak unazad“.
„Nije jasno da li su vojna rešenja čisto vojna, ili na njih utiče politički pritisak, ili čak rukovodstvo“, piše list, citirajući ocenu politikologa Evelin Farkas.
Rabotino je selo na liniji fronta u Zaporoškoj oblasti. Kijevske vlasti ga navode kao glavni uspeh ukrajinske kontraofanzive prošlog leta, kada je reč o zaporoškom pravcu. Ukrajina je radi zauzimanja tog sela uvela u borbu brigade iz strateške rezerve, koje su prošle zapadnu obuku. Ministarstvo odbrane Rusije je krajem februara ove godine saopštilo da se ruska vojska utvrdila na prilazima Rabotinu.
16:36 20.03.2024
Kijev: Očekujemo finansijsku pomoć od SAD već u martu
Premijer Ukrajine Denis Šmigalj izjavio je da bi Kijev mogao da dobije finansijsku pomoć od SAD već u martu, bez obzira na to što Kongres SAD jop nije izglasao nacrt zakona o toj pomoći.
„Imamo uveravanja od američkog Senata, pošto je on odobrio taj nacrt zakona. Zbog toga sada očekujemo odluke Kongresa... Mislim da ćemo ovog meseca, ili najkasnije sledećeg dobiti te dobre vesti iz SAD“, naveo je Šmigalj za Blumberg televiziju.
On je dodao da će pomoć zapadnih zemalja omogućiti Ukrajini da preživi prvu polovinu godine.
„Što se tiče druge polovine godine, računamo na američku podršku. Biće nam potrebna da bismo pokrili deficit u budžetu“, dodao je ukrajinski premijer.
Bez obzira na to što su SAD prošle sedmice izdvojile 300 miliona dolata za pomoć Kijevu, Kongres SAD za sada nije usvojio nacrt zakona o pomoći Ukrajini, vrednoj 60 miilijardi dolara.
13:23 20.03.2024
Glavno sa novog brifinga ruskog Ministarstva odbrane:
▪Ruske oružane snage su odbile sedam kontranapada Oružanih snaga Ukrajine na avdejevskom pravcu i poboljšale situaciju duž linije fronta;
▪Oružane snage Ukrajine izgubile su oko 110 vojnika na južnodonjeckom pravcu, ruska vojska je poboljšala položaje u ovom delu fronta;
▪Gubici protivnika u belgorodskom pravcu iznosili su oko 650 militanata, dva oklopna vozila, dva višecevna sistema Vampir;
▪Oružane snage Ukrajine su izgubile oko 395 vojnika na avdejevskom pravcu;
▪Ruske oružane snage su poboljšale situaciju duž linije fronta na kupjanskom pravcu, odbile dva kontranapada Nacionalne garde Ukrajine;
▪Ruska PVO je oborila 145 ukrajinskih dronova i 22 projektila;
▪Oružane snage Rusije su zauzele povoljnije položaje na donjeckom pravcu, Oružane snage Ukrajine izgubile su oko 420 vojnika;
▪Ruske oružane snage su odbile kontranapad Oružanih snaga Ukrajine u području Belogorovke na donjeckom pravcu.
12:41 20.03.2024
U sastavu ukrajinske vojske na zaporoškom pravcu nalaze se plaćenici iz Francuske, Poljske, Gruzije i militanti iz zabranjenih terorističkih grupa sa Kavkaza, rekao je jedan od korodinatora za integraciju novih regiona Vladimir Rogov za Sputnjik.
Francuski plaćenici se, prema njegovim informacijama, plaše da izađu na liniju fronta i sretnu rusku vojsku, već samo obavljaju komandne funkcije u pozadini.
"Bukvalno ih štite da ni prašina ne padne na njih", objasnio je on.
11:17 20.03.2024
Izviđači grupe Centar uništili su četvrti američki tenk Abrams pomoću drona FPV na avdejevskom pravcu, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.
„U selu Berdiči, izviđači su otkrili protivnički tenk, pratili ga, izveli napad i zaustavili borbeno vozilo. Drugim napadom drona FPV uništen je američki tenk u koji su militanti polagali velike nade. Osim toga, naši izviđači su uspeli da dođu do dođu do tehnike, pregledaju je i izvuku sve potrebne uzorke (tehnike)“, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.
10:18 20.03.2024
Sistemi protivvazdušne odbrane oborili su 13 projektila sistema Vampir iznad Belgorodske oblasti, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.
10:02 20.03.2024
Proizvodnja artiljerijskih granata kalibra 155 mm u Ukrajini može početi najkasnije u drugoj polovini 2024. godine, piše Vašington post, pozivajući se na izvor iz urajinske vojne industrije (Ukroboronprom).
Artiljerijski sistemi koje su zapadni sponzori isporučili Ukrajini zahtevaju projektile, standarda NATO koje Kijevu itekako nedostaju.
07:55 20.03.2024
Nekoliko puteva snabdevanja ukrajinske vojske području sela Berdiči, Orlovke i Umanskog kod Avdejevke nalaze se u dometu ruskog oružja, rekao je savetnik šefa Donjecke Narodne Republike (DNR) Igor Kimakovski.
On je pojasnio da bi udari značajno otežali logistiku na ovoj deonici fronta.
07:24 20.03.2024
Bespilotne letelice su uništene iznad Engelsa, saopštio je gubernator Saratovske oblasti Roman Busargin na svom Telegram kanalu.
"Pre manje od sat vremena, bespilotne letelice su oborene iznad Engelsa. Sistem PVO je funkcionisao blagovremeno i efikasno", napisao je šef regiona.
07:23 20.03.2024
Rumunski plaćenici objavili su na društvenim mrežama video snimak granatiranja ruskih pograničnih područja, navodeći da su zajedno sa Ukrajincima napadali ruska pogranična sela.
Radio Romania Actualitati objavio je krajem februara priču o rumunskim plaćenicima koji učestvuju u sukobu na strani Oružanih snaga Ukrajine, pominjući rumunsku borbenu grupu Romanian Battlegroup Getica. Saopšteno je da se ona sastoji od državljana Rumunije i Moldavije.
07:19 20.03.2024
Gubernator Kurske oblasti Roman Starovoit napisao je na Telegram kanalu da su ostaci rakete S-200 koju je oborila PVO pali u centar Kurska i druge delove grada.
Prema njegovim rečima, oštećeno je nekoliko krovova na kućama, ali meštani nisu povređeni.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala