- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Svojim telom zaštitio komandanta: Ruski dobrovoljac odlikovan Ordenom za hrabrost

CC BY 4.0 / Russian Defence Ministry / Učastnik SVO Sergeй Solenov, zakrыvšiй ot vzrыva granatы komandira tanka "Aleša", nagražden ordenom Mužestva
Učastnik SVO Sergeй Solenov, zakrыvšiй ot vzrыva granatы komandira tanka Aleša, nagražden ordenom Mužestva - Sputnik Srbija, 1920, 20.03.2024
Pratite nas
Učesnika specijalne vojne operacije Sergeja Solenova, koji je spasao svog komandanta, čoveka koji je kasnije učinio podvig u sastavu posade tenka „Aljoša“, odlikovan je Ordenom za hrabrost, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.
„Dok je bio na prvoj liniji tokom izvršavanja borbenog zadatka, Sergej Solenov je primetio ukrajinski dron iznad komandanta voda, poručnika Aleksandra Levakova. Videvši da je u neposrednoj blizini bačena granata, on je bez oklevanja svojim telom zaštitio komandanta i spasao mu život“, saopštio je ruski vojni resor.
Levakov je nastavio da komanduje jedinicom koja je obavila borbeni zadatak. Kasnije se istakao u sastavu posade tenka „Aljoša“.
Dobrovoljcu je nagradu uručio vojni komesar Preobraženskog okruga Moskve, pukovnik Sergej Trigiljev.
„Naravno, bilo mi je drago što sam dobio tako visoko odlikovanje. To je bilo neočekivano za mene. Ja sam samo obavljao svoju vojnu dužnost. Mislim da bi i Levakov tako postupio. Mislim da je sve bilo prirodno, Levakov nije smeo da strada u takvoj situaciji“, rekao je Solenov.
Kako je dodao, posebno mu je bilo drago što je Levakov došao na ceremoniju odlikovanja i lično mu čestitao, rekavši da je zasluženo dobio orden.
„Nisam čuo eksploziju. Sve se veoma brzo dešavalo. Svi delovi eksploziva su pali na Sergeja, mene je pogodio samo jedan geler. On mi je jednostavno podario život! Kada se ukazala prilika, evakuisali smo ga na bezbedno, a ja sam nastavio da izvršavam zadatak, korigovao sam vatru naše artiljerije. Nisam napustio borbe, sve zahvaljujući njemu“, rekao je Levakov.
Posada tenka „Aljoša“, koja je zaustavila ukrajinsku oklopnu grupu na zaporoškom pravcu, uništila je u borbi osam jedinica oklopne tehnike protivnika. Nakon toga je posada tenka oko 40 minuta štitila motorizovane streljačke jedinice koje su se rasporedile u borbene formacije. Protivnik je, pored tehnike, izgubio i više od 100 vojnika (ranjeni i poginuli).
Ruski predsednik Vladimir Putin se ranije na sastanku sa studentima, učesnicima specijalne operacije prisetio sastanka sa posadom tenka „Aljoša“ i rekao da je jednom od njih obećao da će pronaći borca koji je tom vojniku spasao život.
Pogledajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala