Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Ana Brnabić izabrana za predsednicu Skupštine Srbije

© Tanjug / RADE PRELIĆPredsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić
Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić - Sputnik Srbija, 1920, 20.03.2024
Pratite nas
Poslanici Skupštine Srbije, nakon trodnevne rasprave o izboru za predsednika Narodne skupštine, izglasali su za tu funkciju potpredsednicu Srpske napredne stranke Anu Brnabić.
Od 158 narodnih poslanika koji su pristupili glasanju za izbor Brnabićeve je glasalo 153 narodnih poslanika, protiv je bilo pet narodnih poslanika, a uzdržanih nije bilo.
Za njen izbor glasali su poslanici koji su u Skupštinu ušli sa lista "Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane" i "Ivica Dačić - premijer Srbije", Saveza vojvođanskih Mađara i stranaka nacionalnih manjina.
Poslanici koalicije "Srbija ne sme da stane" i "NADA" nisu prisustvovali glasanju, dok su poslanici "Mi glas iz naroda dr Branimir Nestorović" i "Mi glas iz naroda" bili protiv ili nisu prisustvovali glasanju.
Novoizabrana predsednica parlamenta zaključila je sednicu skupštine pošto su izabrani potpredsednici, imenovan generalni sekretar, izabrani članovi radnih tela i stalni sastav delegacija u međunarodnim institucijama, čime je ispunjen dnevni red Prve sednice u 14. sazivu.
Skupština Srbije izabrala je Sandru Božić i Marinu Raguš iz Srpske napredne stranke, Snežanu Paunović iz Socijalističke partije Srbije, Edina Đerleka iz Stranke pravde i pomirenja, Jovana Janjića iz "Mi glas iz naroda" i Elviru Kovač iz Saveza vojvođanskih Mađara za potpredsednike srpskog parlamenta, uz glasno negodovanje poslanika opozicije sa liste "Srbija protiv nasilja".
Glasalo je 159 poslanika, od kojih je 155 bilo za, a četiri protiv.
Za generalnog sekretara Skupštine Srbije ponovo je imenovan Srđan Smiljanić.
Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić se potom obratila javnosti da objasni zašto skupština "izgleda sada kako izgleda".
Brnabić je objasnila da su tri dana u parlamentu trajale konsultacije za potpredsednike i radna tela i dodala da se taj deo opozicije nije pojavio na konsultacijama.
Dodala je i da se deo opozicije pojavio i da su njihovi predlozi uvaženi.
"Sve što je opozicija tražila tokom konsultacija, opozicija je dobila. Samo da ste pokazali jednu mrvu poštovanja prema Skupštini da se odazovete na konsultacije, sve smo mogli da dogovorimo da bude civilizovano, da glasamo o tome, jedino je cilj da se pravi cirkus u skupštini", rekla je Brnabić.
Prethodno je Brnabić otvorila raspravu o potpredsednicima, međutim, poslanici opozicije nisu bili u sali, a potom su se pojavili i negodovali, a kako je Brnabić primetila, naknadno su želeli da o tome raspravljaju.
Skupština je izabrala i članove radnih tela.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala