- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ovo je novo doba: Zvaničnik Republike Srpske otkriva za Sputnjik šta je potpisao u Moskvi

© Sputnik / Evgeny Biyatov / Uđi u bazu fotografijaNenad Stevandić
Nenad Stevandić - Sputnik Srbija, 1920, 20.03.2024
Pratite nas
U odnosima između Srba i Rusa nema udovica, jer međusobne ratove nikada nismo vodili, ali udovica i ratne siročadi ima mnogo u odnosima sa zapadnim narodima. I potpuno je neverovatno da oni koji su činili silne zločine nad srpskim narodom i uvodili nacizam, dižu glavu, pravdaju zločine, a da stigmu nacizma pokušavaju da zalepe najvećim žrtvama.
Ovako predsednik Narodne skupštine Republike Srpske, dr Nenad Stevandić počinje razgovor o poseti Rusiji i ruskom parlamentu.
Delegacija parlamenta Srpske nalazi se u poseti Moskvi i ruskoj federalnoj skupštini, gde je imala niz sastanaka sa visokim ruskim državnim zvaničnicima, među kojima je i predsednica gornjeg doma ruskog parlamenta, Saveta federacije, Valentina Matvijenko. Parlamentarci iz Srpske potpisali su sporazum o saradnji sa ruskim kolegama. U ime Dume, sporazum je potpisao njen predsednik Vjačeslav Volodin.
„Sporazum govori o parlamentarnoj saradnji između Dume i Narodne skupštine Republike Srpske, o unapređenju parlamentarnog života, parlamentarnog nadzora nad izvršnom vlasti u svim segmentima – od kulture, preko kontrole vladinih mera, zaštite od kriminala, korupcije, nepotizma. Pokriva, dakle, sve one sfere kojima se parlamenti inače bave, do načina donošenja zakona“, kaže Stevandić za Sputnjik.
Deo sporazuma govori i o saradnji koji je, kako Stevandić kaže, u duhu tradicionalnog prijateljstva Rusa i Srba.

Rusija se bori za male narode i tradicionalne vrednosti

Stevandić se i obratio deputatima donjeg doma ruskog parlamenta, Državne Dume Rusije. Prilikom obraćanja, on je podvukao da su srpsko-ruski odnosi stariji, ne samo od sadašnje krize, već i od Napoleona i Hitlera, ostali su čisti i izdržali su sve istorijske nedaće. Zbog dobrih odnosa između dva naroda ne moramo nikome da se pravdamo, dodao je on.
„Govorio sam o tome da se sada vodi rat protiv tradicionalnih vrednosti za neke „novovrednosti“ koje uništavaju, degradiraju sistem kulture, tradicije, porodičnih vrednosti i porodičnog nasleđa i uvode novu subkulturu koja liči na postmoderno doba čovečanstva. A znamo da je sve što je postmoderno u bilo kojem dobu jako loše. Rusija je sačuvala vrednosti, onaj deo koji je na Zapadu potpuno dehumanizovan, kao što je sačuvala i resurse, proizvodnju hrane… A uz to, napreduje i u modernim tehnologijama“, ističe Stevandić.
Prema njegovim rečima, Srbi razumeju šta se događa, na političkom, ekonomskom i kulturološkom planu. Međutim, mali narodi su uvek bili prvi na udaru velikih geopolitičkih pomeranja. Zbog svog otpora, mali narodi koji nisu pristali da učestvuju u antiruskoj histeriji trpe velike pritiske. Zato Rusija mora da bude jaka kako bi sprečila dehumanizaciju planete, dodaje on.
„Rusija je brana istorijskom revizionizmu koji želi da najveće žrtve nacizma proglasi za naciste, a osvedočene naciste za borce za demokratske vrednosti“, smatra naš sagovornik.

U toku proces uvođenja novih pravila u međunarodnim odnosima

Generalni utisak iz posete Moskvi je da se u poslednjih godinu dana mnogo toga promenilo i da su svi u Rusiji postali svesni da se geopoliitčki odnosi u svetu menjaju, da dolazi novo doba i da je u toku proces uvođenja novih pravila u međunarodnoj politici.
„Globalna hegemonija Zapada slabi. Zapad smatra da treba da zadrži kontrolu javnog uma, života, korporacija, banaka, digitalnog nepostojećeg novca. Istok, koji ima više resursa, a pogotovo evroazijska platforma, Rusija i Kina koje imaju mnogo više resursa i energije i potencijala za proizvodnju hrane, smatraju da podela treba da bude na osnovu toga ko kakvim resursima raspolaže, a ne onaj ko ga finansijski ucenjuje“, konstatuje Stevandić.
Pored sastanaka sa političkim vrhom Rusije, delegacija iz Srpske posetila je i međunarodnu izložbu i forum „Rusija“, na kojoj su predstavljene raznolikosti ruske kulture, tradicije, veroispovesti, istorije i savremenih dostignuća, a prisustvovaće i otkrivanju memorijalne ploče žrtvama agresije NATO-a i prezentaciji advokata Gorana Petronijevića „NATO na sudu istorije“ na ruskom jeziku.
Nenad Stevandić - Sputnik Srbija, 1920, 19.03.2024
REGION
Stevandić se obratio Dumi: Da Rusija nije stavila veto — Srpska bi već možda bila uništena /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala