- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Naučnici pronašli „prekidač“ koji sprečava napad imunološkog sistema na zdrave ćelije

© Sputnik / Kirill Kallinikov / Uđi u bazu fotografijaLaboratorija
Laboratorija - Sputnik Srbija, 1920, 20.03.2024
Pratite nas
Naučnici su u novom istraživanju uspeli da bace novo svetlo na zamršeni rad našeg imunološkog sistema. Stručnjaci sa Švajcarskog saveznog instituta za tehnologiju otkrili su važan "prekidač' koji upravlja aktivnošću ključnog enzima, cikličke GMP-AMP sintaze (cGAS).
cGAS igra ključnu ulogu u identifikovanju napadačkih virusa otkrivanjem prisutnosti stranog DNK-a unutar naših ćelija. Međutim, potrebna mu je stroga regulacija kako bi se sprečilo nanošenje štete zdravim ćelijama.
Naučnici su otkrili da proteinski kompleks nazvan CRL5-SPSB3 reguliše aktivnost cGAS-a označavajući kada njegovo delovanje nije potrebno. Taj proces uključuje dodavanje hemikalije koja se zove ubikvitin tom enzimu, čime se uspešno signalizira njegovo uklanjanje.
Naši rezultati daju potpuni strukturni model nuklearne regulacije cGAS-a, ističu autori istraživanja koje je objavljeno u časopisu Nature..
Studija otkriva kako cGAS stupa u interakciju s jedinicama za pakovanje DNK-a zvanim nukleusi, a kontroliše ih protein BAF. Taj kontrolni mehanizam osigurava da cGAS ostane neaktivan kada nema pretnje našim ćelijama od DNK-a.
Štaviše, istraživanje pokazuje uključenost cGAS i CRL5–SPSB3 u put interferona, signalni sistem koji reguliše imuni odgovor.
Ovi rezultati pokazuju da nivoi nuklearnog cGAS-a utiču na ćelijski ton IFN-a i otkrivaju ulogu CRL5-SPSB3 u ćelijskom imunitetu, navode autori istraživanja.
Potencijalne dobrobiti, ali i opasnosti
Razumevanje regulacije cGAS-a je ključno jer pogrešna regulacija može da dovede do autoimunih poremećaja. Sticajem uvida u funkcionisanje cGAS-a naučnici se nadaju da će razviti ciljane terapije za stanja poput dijabetesa tipa 1 i upalne bolesti creva.
Naše istraživanje definiše razgradnju proteina kao determinantu regulacije cGAS-a u jezgru i pruža strukturne uvide u element cGAS-a koji je podložan terapeutskom iskorišćavanju, objašnjavaju švajcarski naučnici u svom radu.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala