- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Moskva upozorila Tokio: Biće posledica ako isporučite rakete Kijevu

© Sputnik / Vitaliy Ankov / Uđi u bazu fotografijaZastave Rusije i Japana
Zastave Rusije i Japana - Sputnik Srbija, 1920, 20.03.2024
Pratite nas
Rusija je upozorila Japan o posledicama zbog predaje američkih raketa za protivvazduhoplovne sisteme „patriot“, koji mogu da se nađu u Ukrajini, izjavio je Sputnjiku vršilac dužnosti direktora trećeg departmana za Aziju Ministarstva inostranih poslova Rusije Sergej Žestki.

„Kada je u decembru 2023. godine administracija Fumio Kišidija zakonski ublažila nacionalne propise o izvozu vojnih proizvoda, kako bi isporučila rakete Americi koje su proizvedene u zemlji po licenci za ‘patriot’, Japan je bio direktno upozoren preko ambasadora u Moskvi Akire Mutoa, da ne sumnjamo da je krajnji korisnik - kijevski režim“, rekao je ruski diplomata.

Diplomata je naveo da će Rusija oceniti isporuku oružja Kijevu kao saučesništvo u kijevskim zločinima.
Osim toga, u Ministarstvu inostranih poslova Rusije su pozvali japanskog ambasadora kako bi razgovarali o situaciji u Ukrajini.
Bela kuća je krajem decembra potvrdila da je Tokio odlučio da Sjedinjenim Američkim Državama preda rakete, izjavivši, da će to omogućiti veću bezbednost Japana kao i učvršćivanje mira i stabilnosti u Indijsko-pacifičkom regionu.
Japanska ambasada je nakon sastanka ambasadora Akira Mutoa sa zamenikom ministra spoljnih poslova Rusije Andrejem Rudenkom potvrdila da rakete koje se isporučuju Vašingtonu neće biti korišćene u Ukrajini.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala