- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Nariškin: Pariz priprema kontingent za Ukrajinu, u prvoj fazi - 2.000 vojnika; Oglasila se Francuska

© Sputnik / Valeriй Melьnikov / Uđi u bazu fotografijaFrancuski vojnici
Francuski vojnici  - Sputnik Srbija, 1920, 19.03.2024
Pratite nas
Francuska već priprema za slanje u Ukrajinu vojni kontingent, rekao je direktor ruske Spoljnoobaveštajne službe (SVR) Sergej Nariškin. U prvoj fazi kontingent će brojati 2.000 vojnika, dodao je on.
Nariškin je istakao da ukoliko se francuska vojna jedinica bude našla u Ukrajini, postaće prioritetna legitimna meta ruskih vojnika.

„Francuski vojnici se boje da tako značajna vojna jedinica neće moći da neprimetno bude prebačena i stacionirana u Ukrajini. Time će ona postati prioritetna legitimna meta za ruske snage, što znači da ih čeka sudbina svih Francuza koji su ikada došli na teritoriju ruskog sveta sa mačem“, poručio je Nariškin.

Nariškin je dodao da su u francuskoj vojsci izuzetno zabrinuti zbog povećanog broja Francuza koji su poginuli u Ukrajini.

Prema njegovim rečima, a na osnovu nezvaničnog saopštenja Ministarstva oružanih snaga Francuske, takve gubitke kakve sada trpi u Ukrajini, Pariz nije zabeležio od perioda rata u Alžiru (1954-1962) i francuska armija je primetno zabrinuta zbog ovog trenda.

On je naglasio da je samo u napadu ruskih snaga na privremeni punkt plaćenika kod Harkova 17. januara ubijeno na „desetine francuskih građana“, a od tada su takvi napadi „postali norma u ukrajinskom sukobu“.

„U Jelisejskoj palati kažu da je broj poginulih Francuza u Ukrajini „već premašio psihološki važan prag“, a objavljivanje ovakvih informacija moglo bi da izazove proteste građana“, otkrio je Nariškin.

Ruski zvaničnik je naglasio i da francuske vlasti pažljivo skrivaju činjenicu da su njihovi vojnici angažovani u Ukrajini, a takođe i gubitke, zbog toga francuski resori jure u potrazi za rešenjem kako da sahrane poginule.
„Sve ovo zahteva odgovarajuće dokumentovanje, a dalja ‘dvostruka evidencija o smrti’, nosi rizik zbog tužbi nezadovoljnih rođaka“, ističe Nariškin.

Francusko Ministarstvo oružanih snaga demantovalo izjavu Nariškina

Ministarstvo oružanih snaga Francuske demantovalo je na društvenoj mreži Iks“ informacije koje je izneo direktor ruske Spoljnoobaveštajne službe o prisustvu francuske vojske u Ukrajini i spremnosti Pariza da pošalje kontingent od 2.000 vojnika u tu zemlju.
Pored toga, francuski resor je naveo da informacije koje je izneo Nariškin predstavljaju dezinformacije.
Portparol Ministarstva inostranih poslova Marija Zaharova ironično je na svom Telegram kanalu prokomentarisala demanti francuskog Ministarstva o prisustvu francuskih vojnika u Ukrajini, upitavši da li su se to francuske vlasti ponovo odrekle sopstvenih građana.
Makron je krajem februara izjavio, nakon konferencije o podršci Kijevu, da su lideri zapadnih zemalja razmotrili mogućnost slanja vojske u Ukrajinu, ali da ne postoji saglasnost po tom pitanju, kao i da ništa nije isključeno u zavisnosti od razvoja situacije.
Nakon toga, ministar odbrane Sebastijan Lekorno izjavio je da ne može biti reči o slanju vojnika sa ciljem učešća u sukobima u Ukrajini.
Crveni trg u Moskvi - Sputnik Srbija, 1920, 28.02.2024
RUSIJA
Zaharova: Vojnici mnogih država NATO odavno u Ukrajini; Pratimo nemačke vojne pripreme protiv Rusije
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala