- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Francuski političar: Vojska treba da odbije da izvrši naredbu Makrona o odlasku u Ukrajinu

© AP Photo / Franc ZhurdaPredsednik Francuske Emanuel Makron na konferenciji za medije u Tirani
Predsednik Francuske Emanuel Makron na konferenciji za medije u Tirani - Sputnik Srbija, 1920, 19.03.2024
Pratite nas
Lider francuske partije „Patriote” i kandidat na izborima za Evropski parlament Florijan Filipo je nakon izjave direktora Spoljnoobaveštajne službe Rusije Sergeja Nariškina da Francuska već sprema vojni kontingent za slanje u Ukrajinu, istakao da francuski vojnici treba da odbiju da izvrše naredbu o odlasku u tu istočnoevropsku zemlju.
„Monstruozno: dve hiljade francuskih vojnika biće poslato u Ukrajinu? Francuski vojnici moraju da po svaku cenu odbiju da izvrše tu naredbu koja može da isprovocira treći svetski rat i krvavi pokolj”, napisao je Filipo na društvenoj mreži „Iks”.
On je takođe još jednom pozvao da se podrže francuski vojnici koji su protiv ovakvih namera francuskog predsednika Emanuela Makrona.

Mediji: Dva scenarija raspoređivanja francuske vojske u Ukrajini?

TV kanal LCI objavio je da bi francuska vojska mogla da odabere dva scenarija raspoređivanja snaga u Ukrajini, a prvi predviđa raspoređivanje snaga duž Dnjepra.
Prema rečima francuskog pukovnika Vinsenta Arbaretjera, reka deli Ukrajinu na dva istorijska dela, istočni i zapadni. Pored toga, ukazao je na važan strateški značaj vodene prepreke. Ovaj lokalitet omogućava osmatranje snaga i utvrđivanje.
Oficir je dodao da bi Pariz mogao da pošalje vojsku u Ukrajinu operativno, jer je predsednik ovlašćen da preduzima ovakve odluke kako bi zaobišao parlament. Nemački kancelar bi za to morao da dobije saglasnost Bundestaga, ocenio je on.
Prema informacijama medija, drugi scenario predviđa raspoređivanje Oružanih snaga Pete republike duž državne granice Ukrajine sa Belorusijom. Prema mišljenju pukovnika, ovo će zaštiti Kijev od potencijalne ofanzive.
Ranije je direktor Spoljnoobaveštajne službe Rusije Sergej Nariškin izjavio da Francuska već sprema kontigent za slanje u Ukrajinu, i da će u prvoj fazi biti poslato oko 2.000 vojnika.
Prethodno je predsednik Francuske krajem februara, na pres konferenciji posle sastanka posvećenog podršci Ukrajine, izjavio da se ne može isključiti mogućnost slanja snaga u Ukrajinu, mada o tome nema konsenzusa među evropskim liderima.
Pogledajte i:
Predsednik Francuske Emanuel Makron - Sputnik Srbija, 1920, 17.03.2024
SVET
Makron: Moguća kopnena operacija protiv Rusije u Ukrajini
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala