- Sputnik Srbija, 1920, 19.07.2021
Podkast
Sputnjik vam predstavlja svoju audio i video produkciju. Autorske emisije, ekskluzivni intervjui, analize gorućih pitanja, reportaže…

Globalna oskudica kritičnih sirovina potopila industriju EU | Energija Sputnjika

© Sputnik / Vitaliй Nevar / Uđi u bazu fotografijaZavarivanje
Zavarivanje - Sputnik Srbija, 1920, 19.03.2024
Pratite nas
Ekonomska kriza je ono sa čim se savremeni svet suočava već godinama. Do skoro je ispod radara analitičara, koji su nabrajali šta je uzrok tome prolazila činjenica da bogate zemlje imaju sve veći problem sa nedostatkom kritičnih sirovina.
Dr Vladimir Ristanović, naučni saradnik Instituta za evropske studije ukazuje da je globalna oskudica kritičnih sirovina potopila industriju EU. Posebno su ugrožene tri vodeće ekonomije: Nemačka, Italija i Francuska.
Ako su aluminijum, bakar, gvožđe i čelik bili osnov dosadašnjeg industrijskog razvoja nova, buduća industrija zavisi od neodimijuma i disprozijuma, litijuma, kobalta, nikla i prirodnog grafita.
Kritični su zbog ekonomskog značaja, potencijalnih rizika u lancima snabdevanja, političke nestabilnosti, koncentracije snabdevanja i zaštite životne sredine.
Faktori koji utiču na snabdevanje kritičnim sirovinama su geopolitička dinamika, ranjivost lanaca snabdevanja, povećana potrošnja, iscrpljivanje resursa, reciklaža i mogućnost zamene kao i regulative.
Ne čudi što je Evropska unija krenula sa strateškim uređivanjem gazdovanja kritičnim mineralnim sirovinama jer, ne samo da ih nema na svakom koraku već su na planeti rasprostranjene, uglavnom, u siromašnim, nerazvijenim zemljama. Kako bez njih nema moderne industrije niti tehnološkog razvoja Brisel je odlučio da se upusti u trku sa Kinom, Japanom i SAD. Vreme će pokazati da li je Evropa zakasnila jer, Peking je već osigurao rudarenje ovih sirovina u mnogim afričkim zemljama, na primer.
To što su za sada dostupne količine kritičnih mineralnih sirovina poprilično ograničene nateralo je EU da pored diverzifikacije izvora snabdevanja razmišlja i o reciklaži. Nameće se zaključak da svet polako shvata da je otpad često pravo bogatstvo.

O emisiji „Energija Sputnjika“

Energija Sputnjika“ je emisija portala i radija Sputnjik koju vodi Jelica Putniković, stručnjak za energetiku.
Teme su mahom vezane za energetiku i ekonomiju, lokalnog i globalnog karaktera, a gosti su stručnjaci u svojim poljima. Emituje se svakog utorka u 21.00.
Globalna oskudica kritičnih sirovina potopila industriju EU | Energija Sputnjika
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala