- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Cern u novembru prekida saradnju sa skoro 500 ruskih saradnika

© Flickr / UCI UC IrvineCERN
CERN - Sputnik Srbija, 1920, 19.03.2024
Pratite nas
Predstavnik Evropske organizacije za nuklearno istraživanje Cern Arno Marsolje izjavio je Sputnjiku da Cern od 30. novembra prekida saradnju sa oko 500 saradnika koji su povezani sa Rusijom.
Istakao je da se organizacija priprema da zadatke, koji su povezani sa Velikim hadronskim sudaračem, najvećim i najsnažnijim akceleratorom čestica na svetu, prenese na druge grupe.
„Trenutno imamo najmanje 500 korisnika koji su još uvek povezani sa nekom ruskom organizacijom, a većina njih ne živi u regionu Švajcarske. Sporazum o prekidu saradnje će stupiti na snagu 30. novembra“, rekao je Marsolje.
Podsetio je da organizacija ne dobija nikakvu finansijsku pomoć od Rusije.
Direktor Instituta za nuklearnu fiziku Sibirskog ogranka Ruske akademije nauka Pavel Logačev je naveo da će Cern nastavio saradnju sa ruskim ekspertima do oktobra 2024. godine. Dodao je da su naučnici instituta već predali posao kolegama iz drugih zemalja.
Cern je 8. marta 2022. godine osudio akcije Rusije u Ukrajini i prekinuo saradnju sa ruskim institutima i Rusiju lišio statusa posmatrača na neodređeni rok. Savet CERN-a je 17. juna odlučio da ne produži sporazume o saradnji sa Rusijom i Belorusijom nakon isteka roka njihovog delovanja 2024. godine.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala