- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Ustavni sud Hrvatske: Da bi bio kandidat na izborima Milanović mora da podnese ostavku

© AP Photo / Markus SchreiberZoran Milanović
Zoran Milanović - Sputnik Srbija, 1920, 18.03.2024
Pratite nas
Ustavni sud Hrvatske zaključio je da predsednik Hrvatske Zoran Milanović dok obavlja tu dužnost, ne sme da učestvuje u političkim aktivnostima nijedne političke stranke.
Predsednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović je, na konferenciji za novinare, saopštio da Milanović kao nestranačka osoba ne sme da bude kandidat za poslanika, niti kandidat za predsednika Vlade bilo koje političke opcije, kao ni da na bilo koji način učestvuje u izbornoj kampanji.
Šeparović je rekao da, ako Milanović želi da se kandiduje, mora da podnese ostavku na funkciju šefa hrvatske države, nakon čega dužnost predsednika preuzima predsednik sabora, a izbori za predsednika moraju biti održani u roku od 60 dana.
On je pozvao Milanovića i SDP da postupaju u skladu sa Ustavom zemlje. Predsednik Ustavnog suda je saopštio da je ova odluka doneta većinom glasova. Upozorio je da je predsednik Milanović od petka, kada je najavio učešće na parlamentarnim izborima, pa sve do sinoć, kršio Ustav.
Podsetio je da Ustav propisuje da predsednik Republike ne može da obavlja drugu javnu dužnost dok ne podnese ostavku, preneli su hrvatski mediji.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala