- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Rusija tražila od Nemačke da prizna blokadu Lenjingrada kao akt genocida

© Sputnik / Boris KudoяrovBlokada Lenjingrada
Blokada Lenjingrada - Sputnik Srbija, 1920, 18.03.2024
Pratite nas
Moskva insistira da Berlin zvanično prizna blokadu Lenjingrada i druge zločine protiv naroda SSSR kao akt genocida koji je počinio Treći rajh, navodi se u noti ruske ambasade Nemačkoj, u koju je Sputnjik imao uvid.
U dokumentu se naglašava da ruska strana konstatuje protivrečan karakter pristupa Nemačke ovom pitanju.
Diplomatska misija je podsetila da je Nemačka zločine iz ere kolonijalizma priznala kao genocid, ali to do sada nije učinila kad se radi o činjenju protiv naroda SSSR tokom Drugog svetskog rata.
Ruske diplomate su istakle da su upoznate sa zvaničnim saopštenjem nemačkog Ministarstva inostranih poslova od 27. januara povodom 80. godišnjice blokade Lenjingrada, u kom se potvrđuje istorijska odgovornost Nemačke „zbog jednog od najstrašnijih zločina protiv čovečnosti, koje je nacistički režim izvršio protiv naroda Sovjetskog Saveza“.
Moskva smatra blokadu Lenjingrada i druge zverske zločine Trećeg rajha na teritoriji SSSR aktom genocida protiv naroda SSSR. To je definisano i odlukom Gradskog suda Sankt Peterburga od 20. oktobra 2022. godine i saopštenjem Državne Dume od 22. marta 2023. godine.
Krajem januara ove godine u Sankt Peterburgu je obeležena 80. godišnjica oslobođenja Lenjingrada od fašističke blokade, koja je trajala 900 dana - od 8. septembra 1941. godine do 27. januara 1944. godine. Smatra se najkrvavijom u istoriji čovečanstva.
Pogledajte i:
Putin i Lukašenko, 80. godina od blokade Lenjingrada - Sputnik Srbija, 1920, 27.01.2024
RUSIJA
Putin: Rusija će sve da učini da iskoreni nacizam; Blokada Lenjingrada bez presedana po surovosti
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala