Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Rusija traži od Zapada da položi račune za agresiju na Jugoslaviju

CC BY-SA 3.0 / Darko Dozet - Sopstveno delo / Nato bombardovanje SR Jugoslavija.Protiv vazdušna odbrana pokušava da obori NATO bombardere.
Nato bombardovanje SR Jugoslavija.Protiv vazdušna odbrana pokušava da obori NATO bombardere. - Sputnik Srbija, 1920, 18.03.2024
Pratite nas
Zapadnim državama koje su izvršile i podržale bombardovanje SRJ 1999. godine neće biti lako da iznesu argumente zašto su to uradile mimo UN i međunarodnog prava na sednici Saveta bezbednosti 25. marta koju je zatražila Rusija, smatra diplomata Zoran Milivojević.
Prvi put u Savetu bezbednosti će se na sednici raspravljati o agresiji NATO pakta na SRJ 1999. i to na zahtev Rusije. Ova vest je, prema rečima diplomate i bivšeg ambasador dr Zorana Milivojevića, više nego važna, jer će se zapadne države koje su učestvovale u tome javno suočiti sa svim činjenicama i posledicama tog akta.

Sednica od ogromnog značaja

„Jako je važno da taj čin ne ostane zaboravljen i da ostane zabeleženo kako je do došlo do napada na jednu suverenu državu, bez saglasnosti UN, uz povredu međunarodnog prava. Takođe je važno da se o tome razgovara i to baš sada kada međunarodno pravo ponovo dobija na značaju,“ kaže Milivojević.
On ističe da je za Srbiju ova sednica posvećena NATO agresiji od krucijalnog političkog značaja i da će se tek u budućnosti pokazati u kojoj meri je tako.
Zasedanje Saveta bezbednosti UN - Sputnik Srbija, 1920, 18.03.2024
RUSIJA
Na zahtev Rusije: Savet bezbednosti zaseda povodom godišnjice agresije NATO-a na SRJ
"Svako podsećanje na NATO agresiju i u kojoj meri je to tada učinjeno mimo međunarodnog okvira, nasilno, sa željom i namerom da se jedan deo naše teritorije silom oduzme za nas je politički važno", napominje diplomata.

Međunarodno pravo se vraća

Ništa manje nije bitno, dodaje naš sagovornik, ni da ostane zabeleženo i javno izrečeno u Ujedinjenim nacijama i Savetu bezbednosti šta je taj čin dalje prouzrokovao i do čega je sve doveo.
„Takođe je bitno i na globalnom planu da se ne zaboravi šta je bilo i o čemu se radilo i kakve je to posledice proizvelo i kakve posledice može i dalje da proizvede. Dakle, ne samo za Srbiju nego i za ceo svet ova tema je važna, pogotovu što su praktično od tog trenutka globalni odnosi dobili potpuno drugi oblik i kretanje, gde su manje države bile svaki put ugrožene na način kao je to učinjeno i u slučaju SRJ,“ ističe Milivojević.
On podseća na sve ono što se posle toga desilo Libiji, Iraku i drugim državama a sve mimo međunarodnog prava.
Milivojević, međutim, ne očekuje usvajanje nikakvog pisanog zaključka o ovoj temi, jer, kako kaže, to neće dozvoliti zapadne sile.

Zapadu neće biti milo

„Tu nema šta da se usvoji .. Jednostavno sama po sebi rasprava o ovome je izuzetno značajna. Lično mislim da će Zapad terati neku svoju priču koja ne stoji i koja ne može da predstavlja nikakve argumente odbrane zašto su to učinili, kako i u kom kontekstu,“ zaključuje Milivojević.
Ovo je prvi put da se posle 25 godina od tog agresivnog čina na jednu suverenu državu raspravlja o tom pitanju u UN, a sednica SB će biti
održana 25. marta, saopštio je zamenik stalnog predstavnika Rusije pri UN Dmitrij Poljanski.
Prema njegovim rečima, zahtev Rusije je, kako se i očekivalo, izazvao bes predstavnika zapadnih zemalja, za koje je ta tema „krajnje neugodna“.
Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija - Sputnik Srbija, 1920, 18.03.2024
SRBIJA
Dačić: Sednica SB UN posvećena agresiji NATO na SRJ 25. marta
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala