Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Skupština Srbije završila rad, nastavak sutra

© Sputnik / Lola ĐorđevićSkupština Srbije
Skupština Srbije - Sputnik Srbija, 1920, 18.03.2024
Pratite nas
Poslanici Skupštine Srbije završili su rad, a rasprava o izboru predsednika parlamenta nastaviće se sutra.
Poslanici Skupštine Srbije raspravljali su danas o predlogu, koji je obrazlagao šef poslaničke grupe "Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane" Milenko Jovanov da predsednik Skupštine Srbije bude potpredsednica SNS Ana Brnabić.
Na današnjoj sednici taj predlog podržale su Srpska napredna stranka, Socijalistička partija Srbije, Savez vojvođanskih Mađara, Jedinstvena Srbija, Pokret ujedinjenih penzionera Srbije, dok su se protiv izjasnile Srbija protiv nasilja, Nova Demokratska stranka Srbije, Mi glas iz naroda dr Branislav Nestorović i Mi glas iz naroda.
Na dnevnom redu sednice je i izbor potpredsednika Narodne skupštine, imenovanje generalnog sekretara, izbor članova radnih tela, izbor članova stalnih parlamentarnih delegacija u međunarodnim institucijama.

Sednica počela minutom ćutanja

Radenović je na početku sednice pozvao poslanike da minutom ćutanja odaju poštu stradalima u martovskom pogromu na Kosovu i Metohiji.
Šef poslaničke grupe "Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane" Milenko Jovanov izjavio je da je Ana Brnabić zaslužila da bude predložena za predsednika Skupštine Srbije, a da su sve kritike na njen račun lične prirode, pošto, kako je rekao, niko ne može da ima primedbe na račun Vlade Srbije koju je ona vodila sedam godina.
Jovanov je, na sednici Skupštine Srbije, obrazlažući predlog da se za predsednika Skupštine Srbije predloži Ana Brnabić, podsetio da je ona 2016. ušla u Vladu kao ministarka za državnu upravu i lokalnu samoupravu, a da je zatim 2017. došla na čelo vlade.
"Od momenta dolaska na mesto premijera traje besomučna hajka na nju. Uvrede prema njoj su lične, jer na rezultate Vlade koju je ona vodila ne mogu da nađu primedbe", poručio je Jovanov.
Opoziciji je poručio da zaboravi na prelaznu vladu, i da o tome može da razmišlja kada bude imala 126 poslanika.
On je dodao da je momenat u kome će Ana Brnabić biti izabrana za predsednika Narodne skupštine Republike Srbije izuzetno težak za državu Srbiju.
"Naša država se suočava sa spoljnim pritiscima, ali se suočava i sa tim da po prvi put na političkoj sceni Srbije imamo ljude koji direktno, neotvoreno i neskriveno traže da se taj pritisak pojača, traže sankcije za svoju zemlju, traže da se Srbija na svaki mogući način unizi i ponizi, da se Srbija oslabi pred veoma velikim izazovima koje slede po pitanju Kosova i Metohije", rekao je Jovanov.
Kako je rekao, Ana Brnabić će imati važan zadatak da Narodna skupština Republike Srbije ostane Narodna skupština Republike Srbije u uslovima kada je opozicija, kako je rekao, tražila da stranci odlučuju o sudbini Srbije.
"U takvom društvu i u takvim okolnostima Ana Brnabić mora da sačuva i dostojanstvo ovog parlamenta i da odgovori na sve izazove koje ima. Ona je na sve najgore moguće uvrede odgovorila tako što je rekla da će morati da razgovara sa opozicijom i da će morati da se nađe način kako će funkcionisati parlament. I da nije ništa drugo uradila do sada, time je zaslužila da dobije podršku da bude predsednica Narodne skupštine Republike Srbije", poručio je Jovanov.
On je naveo da je Ana Brnabić rođena 1975. godine u Beogradu, da poseduje master diplomu Univerziteta Hall iz Velike Britanije i više od 10 godina rada u međunarodnim organizacijama, stranim investitorima, lokalnim samoupravama i javnim sektorom u Srbiji.
"U avgustu 2016. godine je izabrana za ministarku državne uprave i lokalne samouprave u vladi Srbije i tu funkciju obavljala do izbora za predsednicu vlade. Kao ministarka državne uprave i lokalne samouprave posebno je radila na reformi javne uprave kroz uvođenje elektronske uprave u Srbiji, kako bi država postala istinski servis građana. Uvođenje elektronske uprave u Srbiji značilo je mnogo efikasniju i transparentniju upravu, kao i alat za odlučnu i praktičnu borbu protiv korupcije", rekao je Jovanov.
Dodao je da je kao predsednica Saveta za inovaciono preduzetništvo i informacione tehnologije Vlade Srbije, u svakodnevnim konsultacijama sa IT industrijom Srbije, startap i inovativnim kompanijama, razvila je akcioni plan i krenula u njegovu brzu primenu.
"Srbija je danas zemlja sa četiri naučno-tehnološka parka u Beogradu, Nišu, Novom Sadu i Čačku, što sve doprinosi tome da IT sektor bude najperspektivniji i najbrže rastući. Učestvuje sa šest odsto u BDP-u, što jasno govori da, zahvaljujući radu Ane Brnabić, danas Srbija hvata korak i drži korak sa onim što se zove četvrta industrijska revolucija", naveo je Jovanov.
© Sputnik / Lola ĐorđevićAna Brnabić
Ana Brnabić - Sputnik Srbija, 1920, 18.03.2024
Ana Brnabić
Radenović je obavestio poslanike i o tome koje su sve poslaničke grupe formirane u Narodnoj skupštini:
Najveću grupu ''Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane'' koja broji 113 poslanika, ponovo će predvoditi narodni poslanik Milenko Jovanov. Na mestu zamenice šefa poslaničke grupe SNS biće Marina Raguš, pokazuju podaci objavljeni na sajtu Narodne skupštine Srbije.
"Stranku slobode i pravde - Pokret slobodnih građana" koja u ovom sazivu broji 19 poslanika predvodiće Marinika Tepić, a njen zamenik biće Pavle Grbović.
Ivica Dačić će predvoditi poslaničku grupu Socijalističke partije Srbije, koja broji 13 poslanika, a menjaće ga Snežana Paunović.
Na čelu poslaničke grupe Nove Demokratske stranke Srbije i Pokreta obnove Kraljevine Srbije, koja u novom sazivu broji 13 poslanika, biće Miloš Jovanović, a za njegovog zamenika imenovan je Vojislav Mihailović.
Poslaničku grupu Narodnog pokreta Srbije, koja u parlamentu broji 12 poslanika, predvodiće njihov predsednik Miroslav Aleksić, a njegov zamenik će biti Borislav.
Grupu Zeleno-levog fronta koja broji 10 poslanika predvodiće Radomir Lazović, a menjaće ga Biljana Đorđević.
Devet narodnih predstavnik poslaničke grupe stranka Srbija centar, vodiće Zdravko Ponoš, dok je za zamenika imenovan Stefan Janjić.
Poslaničku grupu Demokratska stranka, koja broji osam poslanika, vodiće Zoran Lutovac, a menjaće ga Dragana Rakić.
Poslanička grupa "Mi - Glas iz naroda" broji sedam poslanika i njih će predvoditi Branko Pavlović, a menjaće ga Mitar Kovač.
Takođe formirana je i poslanička grupa "MI - Glas iz naroda prof. dr Branimir Nestorović", koja broji šest poslanika, a na čelu će biti Branko Lukić, dok će ga menjati Jelena Pavlović.
Šest poslanika grupe Partije ujedinjenih penzionera, predvodiće Stefan Krkobabić, a njegov zamenik biće Hadži Milorad Stošić.
Poslaničku grupu Saveza vojvođanskih Mađara, koja u parlamentu ima šest predstavnika, vodiće Balint Pastor, dok će ga menjati Elvira Kovač.
Šest poslanika grupe Socijaldemokratske partije Srbije, predvodiće Branimir Jovanović, dok će njegov zamenik biti Muamer Bačevac.
Poslaničku grupu Jedinstvene Srbije, koja broji pet poslanika vodiće Dragan Marković, koga će zamenjivati Života Starčević.
Petoro poslanika poslaničke grupe Ekološkog ustanka prevodiće Aleksandar Jovanović, a menjaće ga Danijela Nestorović.
Bojan Torbica biće šef petoro poslanika grupe Pokreta Socijalista – Narodne seljačke stranke i Ruske stranke, a njegov zamenik biće Marjan Rističević.
Na sajtu Narodne skupštine Srbije navodi se da sedam poslanika ne pripada nijednoj poslaničkoj grupi - Nastasja Baković, Edin Đerlek, Usame Zukorlić, Šaip Kamberi, Selma Kučević, Miloš Parandilović i Ahmedin Škrijelj.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala