- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ovo je primer kako se organizuju izbori: Sputnjik sa crnogorskim posmatračima u Sankt Peterburgu

© Sputnik / Evgeny Biyatov / Uđi u bazu fotografijaIzbori u Rusiji
Izbori u Rusiji - Sputnik Srbija, 1920, 17.03.2024
Pratite nas
Crnogorska posmatračka misija otputovala je u daleki Sankt Peterburg da isprati ruski izborni proces i proveri ima li bilo kakvih nepravilnosti. Ostali su zatečeni prijatnom atmosferom, organizacijom, ali i transparentnošću na biračkim mestima. Za Sputnjik su poručili: „Slava Rusiji, slava Crnoj Gori!“
U Rusiji se održavaju prvi u istoriji višednevni predsednički izbori koji su počeli 15. a završavaju se 17. marta. Sputnjikova reporterka Anđelija Drvendžija otputovala je u severnu rusku prestonicu Sankt Peterburg da isprati glasanje, a popričala je i sa međunarodnim posmatračima izbornog procesa.
Pravo glasa u gradu na Nevi ima tri miliona i osamsto hiljada ljudi, a otvoreno je skoro 2000 biračkih mesta. Anđelija nam prenosi delove atmosfere i naglašava da ispred biračkih mesta nema ni gužvi ni redova, što zbog dobre organizacije, što zbog mogućnosti da se glasa i elektronskim putem.
Pripadnici policije i ruske nacionalne garde – Rosgvardije, dežuraju ispred biračkih mesta, pa je bezbednost glasača, kako javlja Sputnjikov izveštač, na vrlo visokom nivou. Glasanje je takođe obezbeđeno na 99 brodova i 7 polarnih stanica.
Naša reporterka je takođe razgovarala i sa međunarodnim timom posmatrača koji su posetili nekoliko izbornih jedinica i direktno dobili priliku da se uvere kako se čitava situacija odvija.
Ljudi su relaksirani, nasmejani, sretni i proces je apsolutno transparentan. U narodu ne može da se oseti ta neka negativna izborna atmosfera kao što na primer može kod nas u Crnoj Gori ili na Balkanu. Slava Rusiji, slava Crnoj Gori!, rekao je za Sputnjik Boban Radojević iz crnogorske posmatračke misije.
Bobanova koleginica Aleksandra Deletić objansila je za Sputnjik da glasanje posmatra više od 300 novinara koji će biti prisutni i prilikom brojanja glasova, a da to samo govori u prilog transparentnosti i otvorenosti ruskog izbornog procesa. Ona veruje da glasanje u Ruskoj Federaciji treba da posluži kao primer toga kako bi trebalo organizovati izbore svuda.
Ostanite uz Sputnjik za još informacija iz prve ruke.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala