- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Zapad shvatio kakav će biti ishod sukoba u Ukrajini, sad pokušava da kupi vreme /video/

© Sputnik / Stanislav Krasilnikov / Uđi u bazu fotografijaRaketni sistem "buk M2" u zoni specijalne vojne operacije
Raketni sistem buk M2 u zoni specijalne vojne operacije - Sputnik Srbija, 1920, 16.03.2024
Pratite nas
Kad su na Zapadu shvatili da ishod rata u Ukrajini neće biti kakav su zamišljali počeli su da prave opcije za prekid vatre kako bi kupili vreme i konsolidovali snage za novu fazu. Postaće iskreni kad je u pitanju primirje tek kad vide da ruska vojska zauzima strateški bitne oblasti čime će Ukrajina ostati bez mora, a NATO bez uticaja u Crnom moru.
Ovako za Sputnjik komentariše stavove koji se čuju na Zapadu povodom ukrajinske krize direktor Evroazijskog bezbednosnog foruma Mitar Kovač. Kako ističe, kad jednom Harkovska i Odeska oblast budu pod kontrolom Ruske Federacije lakše će se razgovarati sa Zapadom koji će shvatiti da nastavak rata vodi gubljenju i drugih teritorija Ukrajine.
On naglašava da sukob u Ukrajini nije ni blizu toga da bi mogao da ugrozi izvorne interese Rusije, prvenstveno zbog adekvatnog vojnog odgovora i zaštite nacionalnih interesa na teritorijama koje su na neki način bile opasnost za pogranične delove Ruske Federacije.
Kovač takođe podseća da je ruski predsednik Vladimir Putin precizno rekao da ne želi ni na koji način da spekuliše da je postojala namera da se upotrebi nuklearno oružje u ovom sukobu koji ima konvencionalni karakter ali i napominje da bilo koje mešanje NATO u sukob do granice da budu ugroženi vitalni nacionalni interesi Rusije može izazvati upotrebu nuklearnog oružja.
„To znaju svi bezbednosni i vojni krugovi na Zapadu ali je takođe ruski predsednik rekao i da oružje postoji i da bi se upotrebilo u momentu kada treba. Nažalost, videli smo nakon Drugog svetskog rata kakve posledice izaziva oružje za masovno uništavanje, a sada se radi o višestruko moćnijem oružju na taktičkom nivou,“ rekao je Kovač.

Amerika neće preći crvenu liniju ali Francuska i Nemačka…

Sjedinjene Države provociraju i političko i vojno rukovodstvo Rusije, kaže Kovač i dodaje da čak opremaju i neke od vodećih članica NATO za moguću upotrebu taktičkog nuklearnog oružja što nije dobar znak. To se, smatra on, dešava od prošle godine, a sada, kako se bliži vrhunac vojne krize i kako Zapad sve više uočava da ne može da nadomesti hendikep Ukrajine da ravnopravno vodi ovaj rat, on različitim perfidnim sredstvima pokušava da kompromituje rusko političko i vojno rukovodstvo.
„Ali ne verujem da će Amerika preći tu crvenu liniju ali sumnjam da će u nekom trenutku lakome političke strukture u Francuskoj i Nemačkoj osetiti moć i da u nekoj situaciji mogu da pomisle da mogu da nadvladaju Rusku Federaciju, da zaštite neki deo Ukrajine koji bi želeli da sačuvaju u okviru NATO. Ipak verujem da se neće upustiti u tu igru, jer bilo koji ulazak njihovih oružanih snaga na prostor Ukrajine može da se smatra aktom agresije, odnosno, ugrožavanjem nacionalne bezbednosti Ruske Federacije,“ izjavio je naš sagovornik.

Rusija neće da trpi natovske horde

Kovač konstatuje i da pored Hrvatske i Nemačka planira da uvede ponovno služenje vojnog roka, jer su dobili instrukcije da se pojačaju vojni kontigenti, a zna se da bez služenja vojnog roka nema vojske sposobne za rat sa Ruskom Federacijom. To je put u neki novi produženi sukob nakon zatišja koje se može desiti nakon ukrajinske krize.
„Verujem da će preovladati razum, jer ne misle valjda na Zapadu da će Rusija u konvencionalnom ratovanju trpeti gubitke i pustiti te natovske horde da idu prema Moskvi kao što je išao Hitler. Verujem da bi daleko pre bili povučeni potezi koji bi ih urazumili. Bilo ko da krene na ruske vojnike, ne znači da će eks teritorijalno da se vodi taj rat ali onda postaju sasvim legitimne mete Pariz, London i Berlin,“ nagašava on.
Mnogi u Nemačkoj, dodaje naš sagovornik, razmišljaju kako su prošli njihovi dedovi pa i očevi, razmišljaju o tome u šta ih je pretvorila svojeglavost njihovog rukovodstva i u Prvom i u Drugom svetskom ratu. Sigurno je da ruski vojnici neće prsima da jurišaju na Berlin ali selektivna primena ruskog taktičkog nuklearnog naoružanja bi brzo osvestila i tamošnji narod, i političare da ne dozvole mešanje i agresiju na Rusku Federaciju.

Hoće li vojska početi da deli pravdu u Kijevu

Kovač se osvrnuo i na previranja u Kijevu. Kako kaže, u završnoj fazi rata bio je neizbežan sukob Vladimira Zelenskog i doskorašenjg načelnika Generalštaba Valerija Zalužnog, jer se postavilo pitanje ko će pred narodom snositi odgovornost za neuspeh.
Zelenski je, dodaje on, na osnovu saznanja do kojih je sam došao, a i po sugestiji zapadnih obaveštajnih službi penzionisao Zalužnog ali sve ovo što se kanije dešavalo nije moglo da se spreči dovođenjem novog čoveka generala Aleksandra Sirskog.
Vojni puč koji bi mogao da se dogodi u Ukrajini je izgledan ali Zapad, prema rečima našeg sagovornika, čini sve da do njega ne dođe.
„U momentu kada budu videli da je sam Zelenski potrošen i da ne može da upravlja državnim procesima, lako će oni njega pustiti niz vodu. Da li će na njegovo mesto dovesti vojnika ili nekog servilnog političara ili ličnost koja ima ugled u narodu, to ćemo tek da vidimo ali obično u ratu vojnici imaju najveći ugled. Zalužni je i udaljen zato što je narod u njemu video novog lidera,“ izjavio je Kovač.
Scenario da vojska počne deli pravdu zbog saboraca koji su izginuli i gubitničkog toka operacije biće sve izvesniji. Ukoliko tome dodamo i probijanje fronta na nekoliko mesta i brži proboj ruske vojske što se može očekivati u proleće, to može biti povod za neke oružane formacije da uskrate poslušnost političkom rukovodstvu i da oni počnu da dele pravdu – da zauzmu političke institucije kako bi tražili kraj rata, zaključuje Kovač.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala