- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Otimanjem novca Rusiji Amerika gura partnere iz OPEK od sebe na istok

© AFP 2023 / Ryad KramdiUčesnici 15. energetskog foruma OPEK u Alžiru
Učesnici 15. energetskog foruma OPEK u Alžiru  - Sputnik Srbija, 1920, 16.03.2024
Pratite nas
Sjedinjene Države su svojim postupcima prema Rusiji odgurnule od sebe važne ekonomske igrače, kao što su neke od članica OPEK. One sada razmišljaju o tome da li će i njima, kako i Rusiji, pokušati da konfiskuju novac, smatra bugarski ekonomista Kuzmin Iliev.

„Mislim da su Amerikanci pogrešili odlučivši da dolar i sistem plaćanja SVIFT koriste kao oružje. Oni su tako od sebe odgurnuli važne igrače i uticali da se oni orijentišu na istok. Ljudi ne shvataju da je OPEK, a to su uz Rusiju najveći proizvođači nafte u svetu, integrisan u BRIKS što je za Zapad konkurentni projekat “, naveo je on na svom Jutjub kanalu koji je do projekta „Bugarska može sama“.

Iliev podseća da je Zapad praktično ukrao ruske zlatne rezerve.
„U određenom trenutku su počele sankcije, Rusiji su praktično ukrali valutne rezerve u iznosu od skoro 300 milijardi dolara. I kakav je to signal za Saudijsku Araviju? Za Ujedinjene Arapske Emirate? Oni razmišljaju – ako se ne dopadnemo našim zapadnim partnerima oni će nam oteti novac. Bolje da se preorijentišemo na Indiju, Kinu“, zaključio je bugarski ekonomista.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala