- Sputnik Srbija, 1920, 19.07.2021
Podkast
Sputnjik vam predstavlja svoju audio i video produkciju. Autorske emisije, ekskluzivni intervjui, analize gorućih pitanja, reportaže…

Poništavanje posle pokoravanja: Nove opomene Mišela Uelbeka | Orbita kulture

© SputnikOrbita kulture
Orbita kulture - Sputnik Srbija, 1920, 16.03.2024
Pratite nas
Zašto je poslednje delo Mišela Uelbeka „Poništeno“ već proglašeno najboljim romanom 21. veka jedno je od pitanja za goste „Orbite kulture“ književnog kritičara i pisca Muharema Bazdulja i prevodioca Uelbekove knjige Vladimira D. Jankovića.
Razmotrićemo da li zbog toga što je reč o velikom romanu našeg vremena koji dijagnostifikuje stanje pojedinca na Zapadu ili zbog medijske poruke koja je prethodila objavljivanju, po kojoj je reč o poslednjem Uelbekovom delu, kakve sličnosti postoje između najkontroverznijeg francuskog pisca i njegovog znamenitog kolege i sunarodnika Balzaka, na šta nas Uelbek upozorava i opominje.
O jedinstvenom Martovskom festivalu dokumentarnog i kratkometražnog filma, jednom od najstarijih u Evropi i svetu koji se 71. put održava od 26. do 30 marta, o bogatom programu čiju okosnicu čine priče o malim ljudima, ali i o sportskim i muzičkim legendama poput Miroslava Čangalovića i Nikole Pilića – za Sputnjik govori umetnički direktor festivala Dejan Dabić.
Zašto i danas posle pola veka izuzetne svetske karijere zastane kada čuje neku staru pesmu, pogotovo sa starog Kosova ili južne Srbije, koliko se njihova bezvremenska energija lako oblači u zahtevno džez odelo, zašto je i danas lud za Mikelanđelom, Dostojevskim i izvornom muzikom – za Orbitu kulture otkriva naša i svetska džez zvezda Stjepko Gut, a uoči koncerta upriličenog povodom stotog rođendana Vojislava Bubiše Simića.
Zašto je Uroš Predić pandan Čika Jovi Zmaju a zašto su ga savremenici doživljavali kao Don Kihota, koliko je Predić uspeo svojom posvećenošću duhovnosti, tradiciji i dobru da unapredi dostojanstvo srpske svakidašnjice – objašnjava Igor Borozan, istoričar umetnosti i koautor izložbe radova Uroša Predića otvorene u galeriji SANU.

O emisiji „Orbita kulture“

Orbita kulture“ prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.
U želji da afirmiše prave vrednosti, ostaje verna sopstvenom sloganu koji glasi: „Kada ima kulture, niko ne primećuje, a kada je nema — primete svi“.
Sputnjikovu „Orbitu kulture“ uređuje Dejana Vuković, a emituje se svake subote u 10.00 na talasima Radija Studio B.
Orbita kulture
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala