- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Episkop Antonije sahranjen u hramu Svetih apostola Petra i Pavla u Moskvi

© Foto : Sputnjiku ustupila SPCEpiskop moravički Antonije
Episkop moravički Antonije - Sputnik Srbija, 1920, 16.03.2024
Pratite nas
Episkop moravički Srpske pravoslavne crkve Antonije sahranjen je danas u hramu Svetih apostola Petra i Pavla pri Podvorju Srpske pravoslavne crkve gde je 22 godine služio kao predstavnik patrijarha srpskog, pri moskovskom patrijaršijskom tronu.
Patrijarh moskovski i sve Rusije Kiril i patrijarh srpski Porfirije služili su danas u Sabornom hramu Hrista Spasitelja u Moskvi svetu liturgiju i parastos episkopu Antoniju, vikaru patrijarha srpskog i starešini Podvorja Srpske pravoslavne crkve u Moskvi.
Patrijarh Kiril rekao je da je episkop Antonije bio dostojan predstavnik Srpske pravoslavne crkve koji je svoj život povezao sa Rusijom i Ruskom crkvom i koji je voleo ruski narod.
Ruski narod je voleo i poštovao episkopa Antonija kao dostojnog predstavnika bratske srpske crkve i čuvaće sećanje na njega, istakao je patrijarh ruski, objavljeno je na sajtu Srpske pravoslavne crkve.
Episkop Antonije preminuo je u Moskvi 11. marta u 54. godini posle duge i teške bolesti, a do 15. marta kovčeg sa njegovim telom bio je izložen u crkvi Srpskog podvorja posvećenoj Svetim apostolima Petru i Pavlu.
Kovčeg je jutros postavljen u Sabornom hramu Hrista Spasitelja, a pored kovčega vence su položili patrijarh Kiril i patrijarh Porfirije.
Sasluživali su mitropoliti voskresenski Grigorije, upravnik poslova Moskovske Patrijaršije i prvi vikar patrijarha moskovskog i sve Rusije za grad Moskvu, volokolamski Antonije, predsednik Odeljenja za spoljne crkvene veze Moskovske Patrijaršije, kazanski i tatarstanski Kiril, arhiepiskopi odincovski i krasnogorski Toma i jegorjevski Matej, episkop železnogorski i lgovski Pajsij, kao i episkopi Srpske Pravoslavne Crkve: bački Irinej, gornjokarlovački Gerasim, valjevski Isihije, remezijanski Stefan, jegarski Nektarije i toplički Petar, preneo je Tanjug.
Bogosluženju su prisustvovali: predsednik Komiteta ruske Državne dume za imovinu, zemljište i imovinske odnose S.A. Gavrilov, izvanredni i opunomoćeni ambasador Srbije u Rusiji Momčilo Babić, ministar za rad, zapošljavanje, boračku i socijalnu politiku Srbije Nikola Selaković, predsednik Srpske narodne partije Nenad Popović, predsednik Međunarodne fondacije za duhovno jedinstvo naroda V.A. Aleksejev, kao i rodbina i prijatelji počivšeg vladike Antonija.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala