- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Agencija UN: Svako treće dete mlađe od dve godine u Gazi na ivici gladi

© AFP 2023 / Mohammed AbedDeti v lagere v gorode Rafah v sektore Gaza
Deti v lagere v gorode Rafah v sektore Gaza  - Sputnik Srbija, 1920, 16.03.2024
Pratite nas
Svako treće dete mlađe od dve godine u severnom delu Pojasa Gaze je akutno neuhranjeno i na ivici je gladi, upozoreno je danas iz Agencije UN za pomoć palestinskim izbeglicama (UNRVA).
"Neuhranjenost dece se brzo širi i dostiže nivoe bez presedana u Gazi", navodi se u saopštenju UNRVA objavljenom na društvenim mrežama, prenosi Tajms of Izrael.
Više od pet meseci nakon izraelske vazdušne i kopnene kampanje u Gazi, izazvane napadom Hamasa 7. oktobra, veći deo enklave je u ruševinama, a većina od 2,3 miliona stanovnika je raseljena i suočava se sa velikom humanitarnom krizom.
Zapadne zemlje pozvale su Izrael da učini više kako bi omogućio dostavljanje humanitarne pomoći, a UN kažu da se suočava sa "ogromnim preprekama" uključujući zatvaranje graničnih prelaza, komplikovane procedure provera, ograničenja kretanja i nemire unutar Gaze.
Izrael tvrdi da ne postavlja ograničenja na humanitarnu pomoć za civile u Gazi i za spore isporuke okrivljuje nesposobnost ili neefikasnost agencija UN.
Izrael je ranije optužio UNRVA za saučesništvo sa Hamasom, rekavši da su neki članovi osoblja učestvovali u napadu 7. oktobra i pozvao je na raspuštanje agencije, a nekoliko velikih donatora zaustavilo je finansiranje UNRVA zbog ovih optužbi.
Deti v lagere v gorode Rafah v sektore Gaza  - Sputnik Srbija, 1920, 16.03.2024
MULTIMEDIJA
Kako izgleda život dece u Pojasu Gaze /foto/
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala