- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Jak zemljotres pogodio Crnu Goru, u selu Čarađe registrovana materijalna šteta

CC BY 2.0 / Hitchster / Seizmograf
Seizmograf - Sputnik Srbija, 1920, 14.03.2024
Pratite nas
Zemljotres jačine 5,4 stepeni Ritherove skale pogodio je Crnu Goru u 04:06 sati, saopšteno je iz crnogorskog Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju. Potres se osetio i u Srbiji, Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj.
Epicentar je bio pet kilometra jugozapadno od Čarođa, tridesetak kilometara severno od Nikšića, na granici sa Bosnom i Hercegovinom, na dubini od 14 kilometara.
Iz Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju su naveli da jačina zemljotresa odgovara epicentralnom intenzitetu od VII stepena Merkalijeve skale (MCS) i da je potres mogao izazvati izvesnu materijalnu štetu u epicentralnom području.
Evropsko mediteranski seizmološki centar objavio je da je jačina zemljotresa 5,3 stepena i da je za njim usledio jedan manji potres od 2, 8 stepeni po Rihterovoj skali u 05:38, na dubini od 10 kilometara.

U epicentru potresa, u selu Čarađe registrovana materijalna šteta

Predsednik Mesne zajednice Krstac, Dragoljub Manojlović izjavio je da je u Goliji, gde je bio epicentar jutrošnjeg zemljotresa (selo Čarađe) pričinjena materijalna šteta.
"Miladinu Manojloviću je srušena štala, a iz svakog sela u Goliji me zovu da kažu da su im popucale kuće, štale, da je dosta oštećenih krovova. Na putu Nikšić - Krstac ima više odrona", kazao je Manojlović podgoričkim medijima.
Zbog odrona, koji je prouzrokovan zemljotresom, do ranih jutarnjih sati za saobraćaj je bio zatvoren put prema graničnom prelazu Krstac. Meštani su raščistili put kako bi pripadnici policije mogli da prođu. Na više deonica lokalnog puta u Goliji takođe su odroni.
U Goliji stalno živi oko 130 domaćinstava, prenose podgoričke Vijesti.

Epicentar u nenaseljenom području

Srđan Ceković iz Seizmološkog zavoda Crne Gore rekao je za RTS da je ovakav potres mogao da izazove materijalnu štetu.
"Imali smo dosta poziva, uznemirenost je bila. Dobra stvar je što je epicentar bio u nenaseljenom području. Najjače se osetio oko Bileće sa intenziteztom 6 stepeni", kaže Ceković
Istakao je da se u Srbiji potres najviše osetio u okolini Nove Varoši, Novog Pazara i Požege.
Napomenuo je da je nakon glavnog potresa usledilo još 30 naknadnih potresa.
Kako je rekao, do sada nema prijava o materijalnoj šteti.
"Svi građani Crne Gore i celog sveta treba da nauče da žive sa prirodnim katastrofama, kada se dogodi zemljotres nema mesta za paniku", kaže Ceković.

Vidna oštećenja od zemljotresa na spomeniku borcima Bilećke brigade

Zemljotres je, kako prenosi RTRS, naneo oštećenja na spomeniku borcima Bilećke brigade u Ravnogorskom parku.
Prema rečima načelnika opštine Bileća, Veselina Vujovića, koji je govorio za Radio Republike Srpske, zemljotres se jako osetio u 4.07 minuta, ali i tridesetak manjih zemljotresa nakon toga.
Načelnik Štaba za vanredne situacije grada Trebinje Stevan Bekan rekao je da je iza njih besana noć.
On je istakao da nema informacija o eventualnim štetama, ali da je, kako je rekao, bilo straha i uznemirenosti, što je normalno u ovakvim situacijama.
"Pratićemo situaciju, ali, iskreno se nadamo da neće biti potrebno", rekao je Bekan.

Zbog zemljotresa u Bileći danas neće raditi osnovne škole i vrtići

Zbog zemljotres koji se rano jutros dogodio 28 kilometar od Nikšića, a koji se osetio i u Hercegovini, sve do Krajine u Republici Srpskoj, odlučeno je da u bilećkim školama danas neće biti nastave.
Prema rečima načelnika opštine Bileća, Veselina Vujovića, koji je govorio za Radio Republike Srpske, zemljotres se jako osetio u 4.07 minuta, ali i tridesetak manjih zemljotresa nakon toga.
"Neprirodna huka se osetila i sat vremena nakon tog prvog, najjačeg zemljotresa. Obilazimo teren od ranog jutra i dobro je da za sada nema materijalne štete. Ipak, procenili smo da osnovne škole i vrtiće neće raditi", rekao je Vujović.
Pogledajte i:
Zemljotres, ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 14.03.2024
DRUŠTVO
Serija zemljotresa uzdrmala Balkan - 30 potresa za dva sata
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala