Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Zemlje Kvinte pozdravile odluku Prištine da vrati zemljište manastiru Visoki Dečani

© Foto : Sputnjiku ustupio Miloš Ković / Manastir Visoki DečaniManastir Visoki Dečani
Manastir Visoki Dečani - Sputnik Srbija, 1920, 14.03.2024
Pratite nas
Ambasadori zemalja Kvinte pozdravili su danas odluku Prištine da nakon osam godina od odluke tzv. Ustavnog suda, vrate 24 hektara zemljišta i šume manastiru Visoki Dečani.
U zajedničkom saopštenju ambasadori Francuske, Nemačke, Italije, Velike Britanije, Sjedinjenih Američkih Država i EU u Prištini naveli su da je to važan korak napred za privremene prištinske institucije, a u skladu sa "evropskim i evroatlantskim aspiracijama", prenosi Koha.
Takozvani ustavni sud u Prištini doneo je 2016. godine odluku da opština Dečani vrati manstiru Visoki Dečani 24 hektara zemlje i šume, ali ona nije sprovedena, jer su lokalne vlasti u Dečanima odbijale da upišu zemljište u katastar uz obrazloženje da ta imovina pripada društvenim preduzećima "Apiko" i "Iliria".
Zbog nesprovođenja odluke suda, međunarodna zajednica je više puta kritikovala Prištinu.
Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti izjavio je u sredu da je naložio katastarskoj agenciji da uknjiži zemljište manastira Visoki Dečani onako kako je odlučio tzv. Ustavni sud 2016. godine.
Reč je o 24 hektara zemlje koju je manastiru vratila država Srbija 1997. godine, nakon što je 1946. komunistička vlast u tadašnjoj Jugoslaviji Visokim Dečanima oduzela 700 hektara zemlje. Nakon sukoba na KiM 1999. godine, lokalne vlasti u opštini Dečani osporavaju manastiru vlasništvo nad zemljom, tvrdeći da ta imovina pripada društvenim preduzećima „Apiko“ i „Iliria“.
Manastir je 2004. godine upisan na Unesko listu svetske kulturne i prirodne baštine, a nalazi se i na listi najugroženijih lokaliteta kulturnog nasleđa u Evropi, koju je sačinila panevropska federacija za očuvanje kulturnog nasleđa Evropa Nostra. Manastir je više puta bio izložen direktnim oružanim napadima ekstremnih Albanaca.
Visoki Dečani su pod neprekidnom zaštitom međunarodnih snaga Kfora i jedini su verski objekat i spomenik Uneska u Evropi pod vojnom zaštitom.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala