- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.
Ruski tenk u zoni specijalne vojne operacije - Sputnik Srbija

UŽIVO Makron: Nismo u ratu sa Rusijom, ali ne smemo da dozvolimo da pobedi; Eksplozije u Harkovu

Pratite nas
Specijalna vojna operacija ruske vojske u Ukrajini, 750. dan. Nastavljaju se borbe da više delova fronta. Ruske snaga napreduju na severu LNR, dok je na kupjanskom pravcu uništeno više skladišta naoružanja ukrajinske vojske. Ukrajinske snage nastavljaju sa raketnim napadima na Belgorod.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
21:54 14.03.2024
U Ukrajini nema američkih vojnika koji upravljaju protivvazdušnim raketnim sistemima Patriot ili bilo kojom drugom vojnom opremom, rekao je zvaničnik Pentagona.
"Kao što se sećate, Ukrajina je prošle godine poslala svoje vojnike u Sjedinjene Države da prođe obuku za rukovanje sistemima Patriot", rekao je predstavnik američke vojske.
21:03 14.03.2024
Emanuel Makron se obratio Francuzima na dva najveća francuska televizijska kanala sa objašnjenjima o sukobu u Ukrajini i razmerama učešća Francuske u sukobu
Ceo Makronov govor se svodio na jednu formulaciju: Ne smemo dozvoliti da Rusija pobedi. Glavni citati:
✔Mi nismo u ratu sa Rusijom, ali da budemo jasni: ne smemo dozvoliti da pobede
✔Francuska nikada neće preuzeti inicijativu u vojnim operacijama u Ukrajini
✔Ukrajinska kontraofanziva nije išla kako je planirano. Za Ukrajince je teška situacija. Imaju ograničen mobilizacioni potencijal, dok je Rusija velika zemlja.
✔Učinićemo sve što je potrebno da ostvarimo svoj cilj. Da je Rusija pobedila, život Francuza bi se promenio. Nećemo više imati sigurnost u Evropi
✔Rusija je neprijatelj. Režim Kremlja je naš neprijatelj. Ali mi nismo u ratu sa Rusijom. Spremni smo da odgovorimo na moguću eskalaciju iz Rusije. Mir nije kapitulacija Ukrajine
✔Naš nuklearni potencijal nam pruža sigurnost
✔Bićemo spremni da donesemo neophodne odluke da Rusija nikada ne pobedi.
✔Mi nismo ni u romanu ni u seriji!
✔Naša vojna industrija nije opremljena za rat visokog intenziteta. Ali mi smo povećali kapacitet proizvodnje za tri puta. Oružje ćemo proizvoditi i u Ukrajini, bliže frontu.
✔Autoritet EU biće nula ako Rusija pobedi u ratu. Ne verujem da će Putin stati posle Ukrajine.
✔Proizvodimo oko 75 topova CAZAR. Svi će otići na ukrajinski front.
21:03 14.03.2024
Zamenica portparola Pentagona Sabrina Sing, komentarišući inicijativu da se Kijevu pomogne u vidu kredita, istakla je da bi Ukrajini bilo „veoma teško“ da vrati novac.
Prema izveštajima lokalnih medija, republikanci u Predstavničkom domu su pripremili sopstvenu verziju plana pomoći Ukrajini u vidu kredita ili Lend-liza, a ne davanja pomoći, kao što je do sada bio slučaj.
„Zemlja poput Ukrajine, koja prolazi kroz rat... očigledno bi veoma teško mogla da otplaćuje ove kredite“, rekla je Sing.
20:26 14.03.2024
Serija snažnih eksplozija odjeknula je u Harkovu i regionu, javljaju mediji. Mete napada - ukrajinska infrastruktura.
18:50 14.03.2024
Oružane snage Ukrajine ispalile su tokom dana više od 200 projektila i izvele više od 20 napada dronom na 10 okruga Belgorodske oblasti, dve osobe su povređene, rekao je gubernator Vjačeslav Gladkov.
18:15 14.03.2024
Ruska strana je tokom specijalne operacije stekla veliko iskustvo u korišćenju svog najsavremenijeg naoružanja i razradila metode njegovog korišćenja u slučaju sukoba sa SAD i njihovim saveznicima, izjavio je načelnik Severne komande Oružanih snaga SAD i Združene komande vazdušno-kosmičke odbrane Severne Amerike general Gregori Gijo.
„Uprkos tome što strateške sposobnosti Kine brzo rastu, Rusija danas ostaje najveća vojna pretnja našoj zemlji“, smatra general.
Po njegovom mišljenju, „Rusija je posvećena brzoj modernizaciji, zadržava najveći arsenal strateškog i nestrateškog nuklearnog naoružanja i nastavlja da poseduje impresivan potencijal kako bi pretila Severnoj Americi preciznim konvencionalnim oružjem.
14:43 14.03.2024
Ruske snage ubile su 147 od 356 francuskih plaćenika koji su stigli u Ukrajinu za vreme specijalne vojne operacije, navodi se na Telegramu Ministarstva odbrane Rusije.
U saopštenju se napominje da je ukupan broj plaćenika koji su došli u Ukrajinu 13.387. Oružane snage Rusije ubile su njih 5.962. Najviše plaćenika stiglo je iz Poljske – od 2.960 ubijeno je 1.497.
14:43 14.03.2024
Iznad Orlovske oblasti oboren je još jedan ukrajinski dron, saopštio je gubernator oblasti Andrej Kličkov.
12:54 14.03.2024
11:58 14.03.2024
Najnovije sa brifinga Ministarstva odbrane Rusije:
Ruska vojska odbila je na avdejevskom pravcu osam kontranapada ukrajinske vojske, protivnik je izgubio 410 vojnika i borbeno vozilo pešadije „bredli“;
Na donjeckom pravcu ukrajinske snage su izgubile 240 vojnika i tri tenka;
Na južnodonjeckom pravcu ruska vojska odbila je tri napada; Ukrajinska vojska je u poslednja 24 sata izgubila 125 vojnika
Ruska vojska sprečila je još jedan pokušaj ukrajinskih snaga da se probiju u pograničnu oblast Rusije kod Spodarjušina;
Ruska PVO je za poslednja 24 sata oborila 136 ukrajinskih dronova, bombu „hamer“, četiri projektila „hajmars“ i četiri projektila iz sistema „grad“;
Ruska vojska likvidirala je do 195 ukrajinskih vojnika koji su pokušali da uđu na teritoriju Rusije i pet tenkova;
Na kupjanskom pravcu ruske jedinice su zauzele povoljnije položaje i odbile jedan napad ukrajinske vojske
11:43 14.03.2024
Ruska vojska je odbila osam kontranapada ukrajinskih snaga u prethodna 24 sata na avdejevskom pravcu. Kijev je izgubio 410 vojnika, saopštilo je Ministarstvo odbrane.
11:05 14.03.2024
Ruska garda, vojska i pogranične snage FSB vode borbu sa pripadnicima ukrajinskih diverzantskih grupa koje pokušavaju da prodru u Kursku oblast, saopštila je Garda.
"Jedinice Ruske garde učestvuju u odbijanju napad neprijateljskih diverzantskih grupa kod sela Tjotkino", navodi se u saopštenju.
Prethodno je gubernator te oblasti Roman Starovojt saopštio da su diverzantske grupe prokušale proboj u Kursku oblast ali da ih je ruska vojska sprečila u tome.
10:04 14.03.2024
Gubernator Kurske oblasti Roman Starovojt je saopštio da ukrajinske diverzantske grupe nastavljaju sa pokušajima prodora na teritoriju oblasti, ali da ih je ruska vojska sprečila u tome.
08:43 14.03.2024
Mađarska, Malta i Luksemburg su se izjasnili protiv korišćenja sredstava od zamrznute ruske imovine za kupovinu municije za Kijev, piše list „Politiko“, pozivajući se na izvor.
Kako je naveo evropski zvaničnik, ove zemlje su svoj stav iznele na sastanku ambasadora EU u sredu.
Ova varijanta je „zakomplikovala pregovore“, pošto je ranije bilo dogovoreno da tri milijarde evra prihoda ide na obnovu Ukrajine.
08:12 14.03.2024
Ukrajinska vojska nastavlja sa napadima na Zaporošku nuklearku. Eksplozivna naprava bačena je na pet metara od skladišta sa gorivom, saopštila je pres služba nuklearke.
"Ukrajinska vojska nastavlja da napada Zaporošku nuklearku i grad Energodar. registrovan je napad na ključne infrastrukturne objekte u okviru nuklearke. Eksplozivna naprava bačena je tik do ograde iza koje se nalaze rezervoari sa dizelom. Da je pala u rezervoar to bi imalo tragične posledice", navodi se u saopštenju.
07:57 14.03.2024
Vrhovna rada Ukrajine - Sputnik Srbija, 1920, 14.03.2024
Specijalna operacija u Ukrajini
Presretnuta prepiska: Ukrajinska vojska planira zauzimanje Vrhovne rade
07:41 14.03.2024
Ruska PVO je tokom noći presrela i uništila 14 ukrajinskih bespilotnih letelica iznad Belgorodske (11) i Kurske (3) oblasti, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.
07:29 14.03.2024
Ruska vojska uništila je kombinovanim napadima nekoliko ukrajinskih skladišta sa naoružanjem u tri naselja na kupjanskom pravcu, rekao je potpukovnik u ostavci Andrej Maročko.
07:26 14.03.2024
Ruska vojska značajno je smanjila "sivu zonu" na svatovsko-kremenskom delu fronta na severu LNR i napreduju ka mestima Jampolovka i Terni. Ukrajinske jedinice usredsređene su na odbranu i izgubile su inicijativu, rekao je potpukovnik u ostavci Andrej Maročko.
07:21 14.03.2024
Osam ukrajinskih vazdušnih ciljeva je oboreno iznad Belgoroda, ali je jedna osoba poginula a šest je povređeno, rekao je gubernator oblasti Vjačeslav Gladkov.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala