- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Ukrajina bila spremna još 1991. godine da se odrekne Krima

© Sputnik / Aleksandr Vilьf / Uđi u bazu fotografijaNovinar sa Krima na velikoj konferenciji Vladimira Putina
Novinar sa Krima na velikoj konferenciji Vladimira Putina - Sputnik Srbija, 1920, 14.03.2024
Pratite nas
Ukrajinske vlasti su još 1991. godine bile spremne da se odreknu Krima, kako bi stekle nezavisnost Ukrajine, izjavio je šef krimskog parlamenta Vladimir Konstantinov.

„Mnogo godina kasnije sam imao mogućnost da razgovaram sa bivšim predsednikom Ukrajine Leonidom Kravčukom, koji je bio negativan lik u istoriji Krima, koji je govorio o situaciji sa Beloveškom šumom i pričao, da tada nije bilo reči o Krimu, a čak i da je bilo, onda smo bili spremni da žrtvujemo ne samo Krim, već sve što je potrebno. Toliko je on želeo nezavisnost zapadnoukrajinske duboko iskompleksirane grupe stanovnika“, rekao je Konstantinov televiziji „Krim 24“.

Prema njegovim rečima, početkom 90-ih godina, u periodu raspada SSSR-a nije bilo političke volje da se do kraja završi ono što je započeto i da se Krim ponovo uključi u sastav Rusije.
U Krimskoj oblasti, koja je deo Ukrajinske Sovjetske Socijalističke Republike od 1954. godine, 20. januara 1991. godine je održan referendum o obnavljanju Krimske Autonomne Sovjetske Socijalističke Republike. To je bio prvi plebiscit u istoriji SSSR-a. Prema njegovim rezultatima, za obnovu Krimske Autonomne Sovjetske Socijalističke Republike kao subjekta SSSR-a i učesnika Saveznog dogovora glasalo je 93,26 odsto birača.
Na osnovu rezultata referenduma 12. februara 1991. godine Vrhovna rada Ukrajine je priznala zakon „O obnavljanju Krimske Autonomne Sovjetske Socijalističke Republike“, pritom nije uzet u obzir drugi deo pitanja koji je bio iznet na referendumu, o uvećanom statusu Krima do nivoa subjekta SSSR-a i učesnika Saveznog sporazuma.
Sporazum o uspostavljanju Zajednice nezavisnih država, poznatiji po neformalnom nazivu Beloveški sporazum je sporazum kojim je ozvaničen prekid postojanja SSSR-a kao države. Potpisan je 8. decembra 1991. godine na lovačkom imanju Viskuli u Beloveškoj šumi u Belorusiji. Potpisnice su tri od četiri zemalja koje su 1922. godine osnovale SSSR: Rusija, Belorusija i Ukrajina.
Pogledajte i:
Ruske zastave u Simferopolju - Sputnik Srbija, 1920, 12.03.2024
SVET
Taker Karlson: Krim je postao deo Rusije zahvaljujući demokratskom referendumu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala