- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

U Parizu veče posvećeno Želimiru Žilniku

© Tanjug / Kulturni centar Srbije u ParizuŽelimir Žilnik u Kulturnom centru Srbije u Parizu
Želimir Žilnik u Kulturnom centru Srbije u Parizu - Sputnik Srbija, 1920, 14.03.2024
Pratite nas
Kulturni centar Srbije u Parizu u saradnji s filmskim festivalom „A l'Est“ organizivao je veče posvećeno srpskom reditelju Želimiru Žilniku koji će do 17. marta biti specijalni gost tog prestižnog festivala u Ruanu, u Normandiji.
Razgovor sa Žilnikom, jednim od najznačajnijih predstavnika crnog talasai jednim od najvažnijih filmskih umetnika istočne Evrope, vodila je Naima Berkan, doktorand na Sorboni i istraživač u oblasti novog jugoslovenskog filma.
Veče u Kulturnom centru Srbije počelo je prikazanjem dva kratka Žilnikova filma „Lipanjska gibanja” (1969) i „Crni film”(1971).
Žilnik je govorio, kako prenosi Tanjug, o tankoj liniji između dokumentarnog filma i fikcije, o periodima i okolnostima u kojima su njegova ostvarenja nastala, a ispričao je i niz anegdota.
Publika je imala priliku i da pogleda Žilnikov dugometražni film „Lijepe žene prolaze kroz grad” (1986).
Želimiru Žilniku je na nedavno završenom 52. FEST-u u Beogradu uručena nagrada „Beogradski pobednik“za izuzetan doprinos kinematografiji.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala