- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Skupština Republike Srpske usvojila Zakon o očuvanju nasleđa manastira Hilandar

© AP Photo / Radivoje PavicicSednica Skupštine Republike Srpske
Sednica Skupštine Republike Srpske - Sputnik Srbija, 1920, 14.03.2024
Pratite nas
Narodna skupština Republike Srpske usvojila je danas u Banjaluci Zakon o očuvanju kulturnog i istorijskog nasleđa Svetog manastira Hilandar.
Cilj ovog akta, usvojenog na predlog predsednika Republike Milorada Dodika, jeste ispunjavanje svih zakonskih i formalnopravnih preduslova za stalnu institucionalnu podršku Srpske ovoj svetinji.
Pre rasprave savetnik predsednika Republike Srpske Marko Romić je obrazlažući ovaj akt u Narodnoj skupštini naveo da bi njegovim donošenjem bila stvorena mogućnost da se obezbedi stalna, izvesna i sigurna finansijska podrška budžetskim sredstvima Srpske, prenosi RTRS.
U obrazloženju ovog akta se navodi da bi Srpska putem svojih nadležnih organa učestvovala u organizaciji proslava i značajnih datuma, te obavljala druge poslove od značaja za očuvanje tradicije i kulture istorijskog nasleđa Hilandara.
"U skladu sa predloženim zakonom uređuju se načini podrške i pomoći koju će Srpska putem svojih organa, uz redovno obaveštavanje Svetog arhijerejskog sinoda Srpske pravoslavne crkve, pružati u očuvanju kulturnog i istorijskog nasleđa Hilandara", navodi se u obrazloženju.
Na tom planu biće preduzimane aktivnosti i sprovođeni programi očuvanja i njegovanja istorijskih, verskih i kulturnih tradicija, praćenje stanja, istraživanja, prezentovanja i interpretacije pokretnog i nepokretnog kulturno-istorijskog nasleđa u sastavu manastira Hilandara.
U obrazloženju je navedeno da će biti praćeni i radovi na tom nasleđu, obnovi i rekonstrukciji i drugim merama zaštite postojećih objekata, izgradnji novih objekata manastira, restauraciji i slično.
U dokumentu je istaknuto da će sredstva za obavljanje poslova predloženih zakonom biti obezbeđivana u republičkom budžetu, a za realizaciju projekata za očuvanje kulturnog i istorijskog nasleđa manastira Hilandar novac je moguće obezbediti i u budžetu jedinice lokalne samouprave, putem donacija i drugih izvora, u skladu sa zakonom.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala