- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

S ruskim narodom delimo imena i borbu: Kako je beogradski bend napisao pesmu o Putinu /video/

© Sputnik / Ramil Sitdikov / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Rusije Vladimir Putin
Predsednik Rusije Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 14.03.2024
Pratite nas
Lokalni beogradski bend „Džepovi“ snimio je pesmu o predsedniku Rusije koju su nazvali „Dolazi Vladimir“. Oni vole Putina, ali ne mrze Ameriku. Podržavaju ruski narod, ali ne navijaju da ukrajinski strada. Oni su pacifisti koji ne prizivaju rat, već svojom pesmom „predviđaju“ geopolitičku budućnost i Putinovu ulogu u njoj.
Vladimir Nišević, vođa „Džepova“, govori za Sputnjik da je ideja za pesmu o predsedniku Rusije došla iz mnoštva izvora i koherentnih tačaka između Srba i Rusa – istorijskih, kulturoloških, tradicionalnih... Pored njega, još jedan član benda zove se Vladimir, a kažu da sa ruskim narodom ne dele samo imena, već i borbu.
Oni nisu idolopoklonici niti da žele da veličaju bilo čiji kult ličnosti. Rusija je jedan veliki prelepi kolektiv, objašnjava frontmen grupe, a na njenom čelu je sposoban vođa, te oni rado prate njegova dela i izjave.
Vladimir Putin bi trebalo da se nađe na čelu jednog novog i pravednijeg sveta i on je personifikacija novog svetskog poretka. Mi smatramo da bismo se kao narod našli u daleko povoljnijoj poziciji sarađujući sa našom ruskom braćom. Koherentne tačke između Srbije i Rusije možete da vidite u svakoj pori našeg društva, a smatram da ne treba ni da pričam koliki je bio uticaj ruske kulture na Srbiju i naš narod. Tu su, između ostalih, bili i beli Rusi koji su podigli naše društvo na jedan ozbiljniji nivo, poput Nikolaja Krasnova koji je izgradio pola Beograda, izjavio je Nišević za Sputnjik.

Ne izvrtati reči pesme

Deo pesme „Dolazi Vladimir“ kaže „završila se jedna epoha vladavine slepog oka“, dok na drugom mestu tekst glasi: „Pristupiće redom svi, okreni se i polazi“. Nišević ne ostavlja mesta za slobodnu interpretaciju. Što se tiče „završavanja vladavine“, tu aludira na Putinovu izjavu da se „bal vampira završava“.
Nišević objašnjava da deo o odlasku i pristupanju ne znači da neko beži doslovno sa koferima na geografski istok. Pesma nema nikakve konkretne veze sa Ukrajinom, ali je konflikt na njenoj teritoriji svakako deo velikih geopolitičkih pomeranja, smatra Nišević. Bežanje je više u mislima jer su Srbi, objašnjava on, dugo i u velikoj meri bili zagledani u zapadne vrednosti, ali su umesto dobrih stvari prepisivali samo loše. Rešenje je, smatra on, okretanje Istoku, Rusiji, Kini, Iranu, Japanu, Indiji...
Hteo bih da naglasim da je ukrajinski narod naš bratski narod i da nam je žao što se taj konflikt dešava baš tamo, ali i da mi širom otvorenih ruku dočekujemo i Ukrajince. Mi smo kao i oni pravoslavni narod i ima puno veza između naša dva naroda. Zaista smatramo da su i Srbi, i Rusi, i Ukrajinci deo jednog plemena koje je u savremenom svetu razuđeno kao norveška obala.
On podvlači i to da njihova pesma nema nikakvu ratnu propagandu, da se „Džepovi“ apsolutno ograđuju od toga i da su vrlo pacifistički raspoloženi, a da je njihova pesma odraz ljubavi koju poseduju prema ruskom narodu.

U Rusiju s ljubavlju

Nišević nema predstavu da li će se njihova pesma slušati u Rusiji, ali da bi zaista želeli da ruski narod čuje ne samo pesmu, već i njihova osećanja, kao i mišljenje javnog mnjenja u Srbiji. Njihovu želju olakšala je donekle i direktorka Odeljenja za informisanje i štampu Ministarstva spoljnih poslova Ruske Federacije Marija Zaharova. Ona je sa svog profila na društvenim mrežama podelila pesmu uz opis „Srbi kidaju!“ Nišević joj nije ostao dužan i pozvao je, kroz osmeh, kao svog gosta u Srbiju:
© Sputnik / Ramilь Sitdikov / Uđi u bazu fotografijaZvanična predstavnica Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova
Zvanična predstavnica Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova - Sputnik Srbija, 1920, 14.03.2024
Zvanična predstavnica Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova
Pozdravljamo narod širom Ruske Federacije i celog sveta i pozivamo ih da nam se pridruže u pacifističkoj odbrani čovečanstva. Što se tiče Marije Zaharove, ta predivna žena učinila nam je veliku čast time što nas je uopšte prokomentarisala i ovim putem bismo je pozdravili i pozvali u goste da se sa njom lično upoznamo, odsviramo joj pesmu i zajedno odigramo „Kaljinku“.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala