- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Raskošna grobnica u Panami otkriva zastrašujući ritual drevne kulture /video, foto/

© Foto : snimak sa ekrana/Jutjub/Telemetro ReportaPanama grobnica Kokle kultura
Panama grobnica Kokle kultura - Sputnik Srbija, 1920, 14.03.2024
Pratite nas
Čini se da se u drevnoj kulturi Kokla, koja je živela na teritoriji Paname između 200. godine pre Hrista i 1550. godine, pripadnici elite nisu previše brinuli o usamljenosti tokom zagrobnog života. U grobnici mladog vladara Kokla u dolini Rio Grande, staroj oko 1.200 godina, arheolozi su pronašli dokaze o jezivom ritualu ondašnjih plemića.
Naime, arheološki dokazi iz drevnih grobnica ukazuju na to da su da su poglavice i plemstvo Kokla ponekad sahranjivani zajedno sa bliskim ljudima, poput njihovih omiljenih žena ili sluga, koji su žrtvovani tokom ceremonije sahrane.
Tako se u grobnici vladara Kokla, koja je prvobitno pronađena 2011. u arheološkom parku El Kanjo, nalazi gomila zlatnih artefakata, ali i kosti čak 31 druge osobe. Sam vladar bio je sahranjen sa licem na dole, položen preko ženskog tela, piše Sajens alert.

Zlato i kosti

Tokom iskopavanja, koja su proteklih deset godina sprovodili na lokalitetu El Kano i obližnjem Sitio Konteu, arheolozi su pronašli brojne grobove u kojima se nalazilo više od jednog tela. Ali ništa nije nadmašilo raskošnu sahranu mladog vladara oko 750. godine.
Luksuzni predmeti pronađeni u njegovoj grobnici verovatno su imali religiozno značenje. Među krhotinama grnčarije pronađena su dva pojasa zlatnih perli, četiri narukvice, dve minđuše u obliku muškarca i žene, minđuša u obliku krokodila, ogrlica od perli, pet minđuša od kitovih zuba, tanjiri, dva zvona, suknje i narukvice od psećih zuba i komplet koštanih svirala.
S obzirom na to da iskopavanja na ovom neobičnom lokalitetu još nisu završena, možda bi se broj žrtvovanih sledbenika vladara Koklea mogao povećati. Arheolozi pretpostavljaju da je tu sahranjeno između 8 i 32 ljudi, a potrebno je izvršiti genetsku analizu kostiju da bi se utvrdio tačan broj, odnosno da bi se saznalo koje kosti pripadaju kojoj osobi.
Uz dalju analizu, arheolozi se nadaju da će otkriti kulturne, duhovne i političke elemente misteriozne kulture Kokle i njihov hijerarhijski način života.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala