Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Petković o uklanjanju tabli na KiM: Preživela je srpska ćirilica vekove, preživeće i malog tiranina

© Sputnik / Lola ĐorđevićPetar Petković
Petar Petković - Sputnik Srbija, 1920, 14.03.2024
Pratite nas
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je danas, povodom uklanjanja ćiriličnih saobraćajnih znakova na severu Kosova i Metohije da premijer privremenih institucija samouprave u Prištini Aljbin Kurti ne može da prekine neraskidivu vezu Srba sa svojom državom.
"Može Kurti da se obračunava s ćiriličkim saobraćajnim znakovima, ali ne može da prekine neraskidivu vezu srpskog naroda sa njihovom državom! Onaj koji zna samo za nasilje, nikad neće znati šta je miran suživot. Preživela je srpska ćirilica vekove, preživeće i malog tiranina", napisao je Petković na svom nalogu na društvenoj mreži Iks.

Srpska lista: Kurtijev režim pokazao da primat nad pravom ima sila

Srpska lista je, povodom uklanjanja ćiriličnih saobraćajnih znakova na severu Kosova i Metohije, pozvala međunarodne predstavnike da javno osude ovakvo ponašanje i kršenje prava srpskog naroda na svoj jezik, pismo, i pravo da koriste toponime koje su koristili vekovima unazad.
"Pre nego što je zvanično i izvršen upis odluke o vraćanju zemlje manastiru Visoki Dečani u katastar, nakon osam godina čekanja, režim Aljbina Kurtija je dao odgovor svima koji su pomislili da se promenio i da želi da poštuje prava srpskog naroda", saopštila je danas Srpska lista.
Koliko 24 sata kasnije, danas, na severu Kosova i Metohije, protivno sporazumima i propisima koje je donela sama Priština kosovske institucije su na saobraćajnim znakovima ukinule ćirilične nazive srpskih mesta i opština na severu Kosova i Metohije i postavili na prvom mestu albanizovana imena srpskih sela i gradova, a na drugom mestu nazive ispisane latinicom, navodi se u saopštenju.
Iako čak i najviši pravni akti Prištine garantuju pravo na srpski jezik i ćirilični alfabet, "Kurtijev režim još jednom pokazuje da za njega prava srpskog naroda, obaveze iz sporazuma i pravila propisana zakonima koji su u prilog Srbima nisu od značaja", kao i da primat nad pravom ima sila u tom “najdemokratskijem društvu” kako on voli da kaže, ističe se.
"Ovaj ogoljeni nacionalista i Srbomrzac u nedostatku ideja i sposobnosti da učini bilo šta u korist Albanca, svojski se trudi da im isporuči čistu antisrpsku histeriju produbljujući etničke podele na ovim prostorima, u nadi da će tako steći političke poene i glasove na sledećim izborima. Ne shvatajući da je svojim postupcima zatrovao međuetnički prostor kao niko pre njega", navodi se u saopštenju.
Srpska lista poziva međunarodne predstavnike da javno osude ovakvo ponašanje i kršenje prava srpskog naroda na svoj jezik, pismo, i pravo da koriste toponime koje su koristili vekovima unazad, te spreče Kurtija i njegovo ludilo da izazove haos, jer mu je, kako ističu, to očigledna namera, i da vrati situaciju u pređašnje stanje.
"Vreme je za delovanje, a ne zabrinutosti", zaključuje se u saopštenju Srpske liste.
Radnici na severu Kosova i Metohije danas su u pratnji tzv. kosovske policije počeli da skidaju stare žute saobraćajne znakove sa imenima naselja, koje su bile ispisane na srpskoj ćirilici i da ih menjaju novim plavim znakovima, na kojima su nazivi mesta prvo ispisani na albanskom, pa na srpskom jeziku, ali na latiničnom pismu.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala