- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Jačanje tehnološke nezavisnosti Rusije: Nuklearna industrija koristi 99 odsto domaće tehnologije

© Sputnik / Sergey Kompaniychenko / Uđi u bazu fotografijaLenjingradska nuklearna elektrana
Lenjingradska nuklearna elektrana - Sputnik Srbija, 1920, 14.03.2024
Pratite nas
U oblasti nuklearne energije Rusija koristi 99 odsto domaće tehnologije, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin.
„Najavljeno je (u obraćanju Saveznoj skupštini) pokretanje nacionalnih projekata tehnološkog suvereniteta, uključujući u oblasti svih vidova transporta, kao i nuklearnih i energetskih tehnologija. Inače, ovde koristimo 99 odsto naše tehnologije“, rekao je Putin na ceremoniji polaganja kamena temeljca za nuklearno ostrvo sedmog bloka Lenjingradske nuklearne elektrane i početka izgradnje superbrze železničke pruge Moskva-Sankt Peterburg.
Predsednik je uveren da će novi blok Lenjingradske nuklearke poboljšati energetsku bezbednost severozapada Rusije i pomoći u realizaciji velikih projekata.
„Pokretanje novog efikasnog energetskog bloka Lenjingradske nuklearne elektrane povećaće energetsku bezbednost čitavog severozapadnog regiona Rusije i obezbediće potrošačima ekološki prihvatljiviju i čistiju električnu energiju u godinama koje dolaze“, istakao je on.
Prema njegovom mišljenju, „od razvoja nuklearne energije i drugih proizvodnih kapaciteta širom zemlje u velikoj meri zavisi otvaranje novih društvenih i industrijskih objekata i realizacija velikih infrastrukturnih projekata, uključujući i stvaranje superbrzih železnica“.
Putin je dodao da se udeo nuklearne proizvodnje u ukupnom energetskom bilansu Rusije može do 2045. godine povećati na 25 odsto.
„Nuklearna energija se aktivno razvija u našoj zemlji. Planirano je da se do 2045. godine udeo nuklearne proizvodnje u ukupnom energetskom bilansu Rusije poveća na 25 odsto“, rekao je predsednik.
Predsednik je primetio da su oba projekta veoma značajna za privredu, industriju, za izgradnju infrastrukture, tehnološkog i energetskog potencijala, za razvoj regiona i poboljšanje kvaliteta života.
„Posebno bih naglasio da prilikom izgradnje treba, pre svega, koristiti domaći razvoj i opremu. To je važno za dalje jačanje tehnološke nezavisnosti zemlje“, zaključio je Putin.
Lenjingradska nuklearna elektrana nalazi se u gradu Sosnovi Bor u Lenjingradskoj oblasti. Stanica koristi četiri energetska bloka ukupne električne snage od skoro 4,4 GW.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala