Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Eskobar nakon sastanka sa Kurtijem: Pitanje dinara mora odmah da se reši /foto/

© Sputnik / Lola ĐorđevićSpecijalni američki izaslanik za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar
Specijalni američki izaslanik za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar  - Sputnik Srbija, 1920, 14.03.2024
Pratite nas
Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar poručio je, posle sastanka sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem, da je pitanje dinara urgentno, humanitarno pitanje, koje mora odmah da se reši.
Najavio je narednu rundu dijaloga u Briselu za utorak i pohvalio prištinsku vladu vladu zbog odluke u vezi sa manastirom Visoki Dečani.
„Imali smo veoma otvoren razgovor. SAD ostaju posvećen partner Kosova, ali moram da primetim da naši odnosi prolaze kroz određene izazove, koji su uzrokovani odnosom prema srpskoj manjini“, izjavio je Eskobar novinarima.
Ukazao je da je odluka takozvane Centralne banke Kosova o zabrani dinara uzrokovala poteškoće za određene zajednice u zemlji, zbog čega su SAD veoma zabrinute.
„Nastavićemo da radimo na ovom pitanju, ali mislim da je ovo urgentno humanitarno pitanje koje mora odmah da se reši. Nadam se da je vlada spremna da bude fleksibilna prilikom nastavka dijaloga, koji je zakazan za utorak“, rekao je Eskobar.
Eskobar je rekao da je na sastanku jasno istakao da niko ne čuje najugroženije, a to su penzioneri i studenti, kao i da je Kurti obećao je da će razmotriti predloge koje je danas izneo, preneo je portal Kosovo onlajn.

Kurti: Spremni da se bavimo aktuelnim problemima

Kurti se posle sastanka sa Eskobarom nije obratio novinarima, ali se oglasio na društvenim mrežama, navodeći da je prištinska vlada spremna da se bavi aktuelnim problemima.
Kurti je naveo da je Eskobara obavestio o koracima koje je prištinska vlada preduzela da podrži period tranzicije u sprovođenju uredbe Centralne banke, zahvalivši se na podršci Amerike tzv. Kosovu.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala