- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Dodik: Očekujemo da nakon 21. marta BiH prestane da bude kolonija međunarodne uprave /video/

© Sputnik / POOL / Uđi u bazu fotografijaMilorad Dodik
Milorad Dodik - Sputnik Srbija, 1920, 14.03.2024
Pratite nas
Očekivanja su da nakon 21. marta BiH prestane da bude kolonija međunarodne uprave, i da istog dana, shodno evropskim stadardima, nestane lažni visoki predstavnik, i da iz Ustavnog suda odu strane sudije, poručio je u Beču predsednik Republike Srpske Milorad Dodik.
„Vladavina prava podrazumeva da strane potpisnice biraju visokog predstavnika kako bi pomogao u provođenju odluka, a potvrđuje ga relevantna rezolucija Saveta bezbednosti“, rekao je Dodik.
„Lažni visoki predstavnik Kristijan Šmit donosi odluke o zakonima, što danas nigde u svetu nema, te naglasio da Republika Srpska neće da živi u neustavnoj BiH“, rekao je Dodik.
Istakao je da je BiH pod prinudnom upravom nelegalnog stranca i stranih sudija Ustavnog suda koji donose odluke mimo Ustava.
„Mi smo pod upravom. Kada tu dodate samozvano Veće za implementaciju mira, jasno vam je zašto bi se svi u BiH trebali boriti za njen suverenitet. Nećemo da živimo u neustavnoj BiH“ poručio je Dodik
Poručio je Republika Srpska za ustavnu dejtonsku BiH.

„Mi smo protiv neustavne i antidejtonske BiH. Suprotstavljamo se odlukama nelegalnih stranaca koji neću zakone. To trebaju doneti tri naroda u dva entiteta. Rekli smo da u toj neustavnoj BiH nećemo da živimo“, poručio je Dodik.

Na panel diskusiji o budućnosti BiH učestvuju i lider HDZ-a BiH Dragan Čović i Nermin Nikšić, lider SDP-a.
Ambasador BiH u Austriji Siniša Bencun rekao je u obraćanju da je cilj skupa da se pošalje jasna poruka o putu BiH ka EU, vodeći računa o njenim specifičnostima.
„BiH je posvećena tome da bude deo EU, te je u BiH neophodno graditi političke odluke i dogovore“, rekao je Bencun, prenosi RTRS.
Inače, diplomatsku akademiju u Beču organizovala je Ambasada BiH u Austriji o trenutnoj situaciji i atmosferi u BiH, kao i o dogovoru o nizu reformi koje moraju biti sprovedene s obzirom na odluku o otvaranju pregovora za status članstva u EU.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala