Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Srpska lista sa Eskobarom: Potrebna odlučna reakcija kako bi se sprečio egzodus Srba sa KiM

© Sputnik / Teodor AnastasijevićKosovska Mitrovica
Kosovska Mitrovica - Sputnik Srbija, 1920, 13.03.2024
Pratite nas
Predstavnici Srpske liste ukazali su, tokom sastanka sa specijalnim američkim predstavnikom za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom i ambasadorom SAD u Prištini Džefrijem Hovenijerom, na potrebu hitne i odlučne reakcije kako bi se sprečio egzodus srpskog naroda kome se odlukama prištinskih institucija ugrožavaju elementarna ljudska prava.
„Odluka o zabrani dinara i ukidanje platnog prometa 25 godina nakon sukoba, militarizacija opština sa srpskom većinom, zabrana robnog prometa sa centralnom Srbijom, nasilno uvođenje gradonačelnika bez legitimiteta u zgrade opština na severu, ali i institucionalni progon Srba i otimanje imovine naših građana, kao i ugrožavanje funkcionisanja i opstanka Srpske pravoslavne crkve na ovim prostorima zahtevaju snažnu, energičnu i hitnu reakciju demokratskog sveta čime bi se sprečilo proterivanje Srba sa svojih vekovnih ognjišta“, upozorili su predstavnici Srpske liste, predvođeni predsednikom Zlatanom Elekom, na sastanku sa američkim izaslanikom.
Na sastanku u Prištini se razgovaralo o problemima srpskog naroda na Kosovu i Metohiji sa posebnim akcentom na jednostrane poteze prištinske vlade kojima se ugrožava opstanak srpskog naroda, navodi se u saopštenju Srpske liste.

Eskobar u Prištini sa liderima tri srpske političke partije

Eskobar je u Prištini razgovarao i sa liderima tri srpske političke partije koje deluju na Kosovu i Metohiji - Branimirom Stojanovićem i Milijom Biševcem iz Srpskog narodnog pokreta, Aleksandrom Arsenijevićem iz Srpske demokratije i Aleksandrom Jablanovićem iz Partije kosovskih Srba koji su izrazili zabrinutost za život srpskog naroda na KiM.
„Pričali smo o svemu onome što nas muči. Od ovih poslednjih odluka, pa do svih onih koje su pre toga donete i koje komplikuju naš život. Pričali smo o životu, koliko je teško, koliko je situacija napeta, koliko se ljudi iseljavaju. Ukazali smo da stvari moraju brže da se menjaju, pre svega u pravcu smirivanja situacije i prevazilaženja štetnih odluka i donošenja drugih koje će ili anulirati ili ukinuti ovu odluku oko dinara“, rekao je nakon sastanka sa Eskobarom Branimir Stojanović iz SNP-a, prenosi Radio KiM.
On je istakao da je nivo iseljavanja Srba koji se dešava vrlo zabrinjavajući i da sva visoka politika nema smisla ukoliko ode veliki broj ljudi.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala