- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Rusija: Pozivi da se Zaporoška nuklearka vrati pod kontrolu Ukrajine – zadiranje u integritet zemlje

© Sputnik / Konstantin MihalьčevskiйZaporoška nuklearna elektrana u Energodaru
Zaporoška nuklearna elektrana u Energodaru - Sputnik Srbija, 1920, 13.03.2024
Pratite nas
Apeli da se Zaporoška nuklearna elektrana „vrati“ pod kontrolu Ukrajine ili da se nad njom uspostavi međunarodna kontrola smatraju se pokušajem zadiranja u teritorijalni integritet Rusije, saopštilo je Ministarstvo inostranih poslova.
„Sve rezolucije, kao i izjave zvaničnika i međunarodnih organizacija, koje apeluju na 'vraćanje’ Zaporoške nuklearke Ukrajini ili uspostavljanju nad njom međunarodne kontrole, smatramo pokušajem zadiranja u suverenitet i teritorijalni integritet Rusije“, navodi se u saopštenju na sajtu spoljnopolitičkog resora.
Ističe se da će Rusija nastaviti da „jača zaštitu Zaporoške nuklearke i grada Energodara na način da se Kijevu i njegovim pokroviteljima koje predstavlja ‘kolektivni Zapad’ da je naruše“.
Zaporoška nuklearka nalazi se na levoj obali Dnjepra u blizini grada Energodara. U oktobru 2022. godine nuklearna elektrana je prešla u vlasništvo Rusije. Ukrajinska vojska redovno granatira grad i teritoriju obližnje nuklearke.
Kijev tvrdi da ruske snage gađaju nuklearku dok su u IAEA u više navrata isticali da ne mogu da kažu odakle je gađan taj objekat.
Pogledajte i:
Zaporoška nuklearna elektrana - Sputnik Srbija, 1920, 08.03.2024
RUSIJA
Šef IAEA: Potrebna maksimalna uzdržanost od vojnih aktivnosti oko Zaporoške nuklearke
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala