- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ruski „avangard“ anulirao napore Amerike; Ako SAD sprovedu nuklearne probe, to može učiniti i Rusija

© Foto : Ministerstvo oboronы RF / Uđi u bazu fotografijaLansiranje najnovije rakete "Avangard"
Lansiranje najnovije rakete Avangard - Sputnik Srbija, 1920, 13.03.2024
Pratite nas
Stvaranje interkontinentalnih raketa „avangard“ u Rusiji dovelo je do toga da je Moskva suštinski anulirala sve američke investicije u sistem protivraketne odbrane, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin u intervjuu Dmitriju Kiseljovu, generalnom direktoru agencije „Rusija sevodnja“ čiji je Sputnjik deo.
„Ako izračunate koliko ih je koštao, recimo, poznati protivraketni odbrambeni sistem i jedna od glavnih komponenti savladavanja protivraketne odbrane sa naše strane – ‘avangard’, interkontinentalna raketa, klizna jedinica interkontinentalnog dometa. Jednostavno su neuporedive vrednosti. A mi smo, u suštini, anulirali sve što su radili, sve što su uložili u ovaj sistem PRO“, ocenio je Putin.
Prema njegovim rečima, iskustvo sa stvaranjem raketa „avangard“ pokazalo je kako treba raditi.
Putin je dodao da odbrambena industrija ubrzava rusku ekonomiju, ali da je po tom pitanju neophodno održavati ravnotežu i razvijati proizvodnju civilnih proizvoda.

O nuklearnim probama

Putin nije isključio mogućnost da ako SAD sprovedu nuklearne probe, to može učiniti i Rusija.
„Ako oni izvedu takve probe, ne isključujem mogućnost, nije obavezno, nama to ne treba, još treba razmisliti o tome, ali ne isključujem mogućnost da i mi možemo da uradimo isto“, rekao je Putin.
On je napomenuo da postoji sporazum o zabrani ovakvih nuklearnih proba. SAD nisu ratifikovale ovaj Sporazum o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnih proba i Rusija je, da bi održala paritet, povukla svoju ratifikaciju, podsetio je ruski predsednik.
„Pošto SAD nisu ratifikovale sporazum, on nije u potpunosti stupio na snagu, jer nije dobio potreban broj ratifikacija. Ali mi se ipak pridržavamo ovih sporazuma“, istakao je Putin.
Međutim, u Sjedinjenim Američkim Državama razmatra se mogućnost vršenja ovakvih proba.
„To je zbog činjenice da, kada se pojaveljuju nove bojeve glave, neki stručnjaci smatraju da ih nije dovoljno testirati samo na računaru, već ih je potrebno testirati u prirodnom obliku. To su ideje u određenim krugovima u SAD, one postoje. Znamo za to. I takođe posmatramo“, rekao je Putin.
On je dodao da SAD razvijaju nuklearne snage, ali to ne znači da su spremne da sutra započnu nuklearni rat.
„Oni sada postavljaju zadatak da povećaju ovu savremenost, novinu, imaju odgovarajući plan. Mi takođe znamo za to. Oni razvijaju sve svoje komponente. Mi takođe. Ali to ne znači da su, po mom mišljenju, oni spremni da sutra pokrenu nuklearni rat. Ako požele, šta da se radi. Mi smo spremni“, istakao je predsednik.
Prema njegovim rečima, nuklearna trijada Rusije je savremenija od trijada drugih zemalja.

„Sa vojno-tehničkog stanovišta, mi smo, naravno, spremni. Ona je stalno u stanju borbene gotovosti. Naša trijada, nuklearna trijada, ona je savremenija od bilo koje druge trijade. I samo mi i Amerikanci imamo takve trijade. A mi smo ovde mnogo više napredovali. Naša je savremenija, čitava nuklearna komponenta. Generalno, u pogledu nosača i punjenja imamo približan paritet, ali smo mi savremeniji. To svi znaju, stručnjaci sve znaju“, objasnio je Putin.

O američkim troškovima za odbranu

Kako je naveo, glavni „odliv“ sredstava za sektor odbrane u Sjedinjenim Američkim Državama dolazi od troškova održavanja stranih vojnih baza.
Tokom intervjua, Kiseljov je naveo da se američki odbrambeni budžet „reže“, jer hipersonično oružje nije stavljeno u upotrebu, uprkos rekordnom finansiranju.
„Sada ću da objasnim o čemu se radi. Činjenica je da oni troše mnogo novca na održavanje, i to ne samo na plate, već i na održavanje baza širom sveta. A tamo sve odlazi kao u crnu rupu, ne može da se prebroji. Na to i odlaze glavni troškovi“, primetio je šef države, objašnjavajući da je budžet za odbranu SAD 860-870 milijardi dolara, što je „apsolutno neuporedivo sa našim troškovima“.
Predsednik Rusije Vladimir Putin za vreme intervjua direktoru Rusija sevodnja Dmitriju Kiseljovu - Sputnik Srbija, 1920, 13.03.2024
RUSIJA
Putin: Zapad nemoćan pred jedinstvom ruskog naroda
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala