- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Putin objasnio šta je glavni cilj ukrajinskih napada na rusku teritoriju

© Sputnik / Sergey Guneev / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Rusije Vladimir Putin
Predsednik Rusije Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 13.03.2024
Pratite nas
Glavni cilj ukrajinskih napada na ruske regione jeste da se građani ometaju u normalnom iskazivanju svoje izborne volje, rekao je ruski predsednik Vladimir Putin.
Prema njegovim rečima, do tih napada dolazi u isto vreme dok Ukrajina trpi neuspehe na liniji razdvajanja i potrebno im je da nešto pokažu.

„Glavni cilj je, u to nema sumnje, da se, ako ne osujete izbori, ono bar da se građani ometaju u iskazivanju svoje volje. To je prvo. Drugo je efekat na informativnom planu. Ali, treće je da se dobije nešto, nekakva šansa, argument, adut u potencijalnom budućem pregovaračkom procesu: mi ćemo vama vratiti ovo a vi nama vratite ono“, rekao je Putin u intervjuu generalnom direktoru „Rusija sevodnja“, čiji je deo i Sputnjik, Dmitriju Kiseljovu.

Inicijativa na liniji razdvajanja u potpunosti je prešla na ruske Oružane snage, rekao je Putin u intervjuu za RIA Novosti i TV „Rusija 1“.
„Inicijativa je sada potpuno u rukama naših oružanih snaga. To svi znaju i priznaju“, rekao je Putin.
Da bi Rusija svela gubitke na frontu na najmanju moguću meru potrebno je povećati količinu i moć oružja i sada se rad u toj oblasti odvija koracima od sedam milja.
„Pitanje je jasno, opravdano ali odgovor je jednostavan. Potrebno je povećati količinu oružja i njegovu moć. Podići efikasnost snaga i sredstava koja se primenjuju. Tu je i avijacija – taktička, vojna, pa i strateška, tj. one komponente koje su prihvatljive za oružane sukobe te vrste“, dodao je Putin.
Kako je istakao, reč je o oklopnoj tehnici i artiljeriji.
„Radimo na tome, bez preterivanja, koracima od sedam milja. Što ima više oružja i što je jače to je manje gubitaka“, istakao je on.
Putin je dodao i da su strani plaćenici učestvovali u pokušajima Kijeva da napadnu pogranične regione.
Upitan da prokomentariše pokušaj ukrajinskih snaga da se probiju na rusku teritoriju, Putin je rekao:
„Na državnoj granici protivnik je pokušao da izvede napad, pre svega to su pokušale diverzione grupe, evo po prema poslednjem izveštaju Generalštaba, negde oko 300 ljudi, uz učešće stranih plaćenika“, rekao je on.
Ukrajina je svoje ljude kod mesta Krinki bacali kao u klanicu, rekao je Putin.
“Jednostavno su svoje ljude kao u klanicu bacali. Oni su tamo već išli bosi u poslednje vreme u bukvalnom smislu te reči. Pokušali su da im dopreme municiju čamcima i dronovima. Šta je to, šta? Slali su ljude u klanicu“, naveo je Putin.
On je rekao i da je pitao načelnika Generalštaba ruske vojske Valerija Gerasimova da li oni koji u Ukrajini donose odluke shvataju da šalju ljude u sigurnu smrt, a on mu je odgovori da shvataju.

O curenju razgovora nemačkih oficira

Putin je primetio da ni engleske ni američke rakete ne menjaju situaciju na bojnom polju.
„Primenjuju te engleske i američke rakete. To ne menja situaciju na bojnom polju. Da, oni nam jednostavno nanose štetu, naravno. To je očigledno. Ali, u suštini, to ne menja tok borbenih dejstava i posledica koje neminovno nastaju za suprotnu stranu“, rekao je predsednik, komentarišući curenje razgovora visokih nemačkih oficira koji su razmatrali napad na Krimski most i slanje Kijevu nemačkih raketa „taurus“.
Kako je naveo, spekulacije nemačkih oficira o mogućim napadima na Krimski most imaju za cilj da uplaše Rusiju, ali nisu ništa drugo do fantazija.
„Fantaziraju, hrabre se, kao prvo. Drugo, pokušavaju da nas uplaše. Što se tiče Nemačke, tamo postoje problemi ustavne prirode. Oni ispravno govore: šta ako ovi ‘taurusi’ završe u onom delu Krimskog mosta, koji, čak i po njihovim konceptima, predstavlja rusku teritoriju – to je kršenje ustava Savezne Republike Nemačke“, objasnio je predsednik.
Prema njegovim rečima, opozicija u Nemačkoj se ponaša još agresivnije.
„Videćemo šta će se dogovoriti, pažljivo to pratimo“, rekao je on.

O pregovorima o Ukrajini

Moskva je spremna za pregovore o Ukrajini pod uslovom da se oni zasnivaju na realnosm stanju stvari a ne na nečijim željama. I mora se govoriti o garancijama bezbednosti za Rusiju, istakao je Putin.

„Da li smo spremni za pregovore? Da, spremni smo, ali na pregovore koji se neće zasnivati na nečijim željama posle primene psihoaktivnih supstanci već na realnom stanju stvari na terenu“, rekao je on.

Ruski predsednik je istakao da Moskva želi da razreši sve konflikte, pa i ukrajinski, mirnim putem.
„Ali moramo jasno da shvatimo da to nije pauza koju protivnik želi da iskoristi da se ponovo naoruža već ozbiljan razgovor o garancijama bezbednosti Rusije“, naveo je on i dodao da Rusija zna za „šargarepu“ koju su strane vlade spremne da pokažu kako bi uverile da je pravi trenutak za pregovore.
Oni pametniji počeli su da razmišljaju o tome da bi trebalo promeniti strategiju prema Rusiji. Tada su se pojavile ideje o tome da treba obnoviti pregovarački proces, naći put za završetak sukoba, otkriti gde su stvarni interesi Rusije. Uzgred, to su opasni ljudi, naveo je on i dodao da je lakše boriti se sa ljudima koji se rukovode prostim principima.
„Znate kako su kod nas govorili? Za neke je sreća: sit, pijan i s nosom u duvanu. S takvim ljudima je jednostavnije. Najeo se, napio se. Nos u duvanu, jer je u upotrebi bio burmut. Sada je nos u kokainu, zar ne? Ali nema veze, sa takvima je lakše. A sa mudrijima je teže, oni su opasniji, jer oni utiču na svest društva, pa tako i našeg. Oni će izbacivati svakakve svoje želje kao ‘šargarepu’za nas“, upozorio je on.

O Poljskoj

U slučaju da poljske snage uđu u Ukrajinu one bi mogle da pokušaju da zauzmu taj deo teritorije koji smatra istorijski svojim, upozorio je Putin.
„Ako na primer poljski vojnici uđu u Ukrajinu i blokiraju belorusko-ukrajinsku granicu , ili na nekim drugim mestima, da bi oslobodili ukrajinske jedinice, mislim da onda poljske snage odatle neće otići. Tako mi se čini“, rekao je on.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala