- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

„Ovo je politički progon“: Burna reagovanja u Srpskoj na američke sankcije Dodikovim saradnicima

© Sputnik / Aleksandar MilačićRS
RS - Sputnik Srbija, 1920, 13.03.2024
Pratite nas
„Ovo je politički progon“, „nastavak američke politike koja je usmerena protiv Srba i Republike Srpske“, neke su od prvih reakcija u Republici Srpskoj na američko uvođenje sankcija saradnicima predsednika RS Milorada Dodika.
Kancelarija za kontrolu strane imovine američkog Ministarstva finansija uvela je danas sankcije Branislavu Okuki, Jeleni Pajić Baštinac i Srebrenki Golić jer su organizovanjem i obeležavanjem Dana Republike Srpske, 9. januara ove godine „podrivali mir i stabilnost u Bosni i Hercegovini“.
Spisak sankcionisanih u narednim danima, mesecima, smatraju u Srpskoj biće još duži. Poruka je jasna i to svakom pojedincu – ako se borite za interese srpskog naroda možete očekivati ovakav odnos američke administracije, prenosi RTRS.

Neka prvo stave Šmita na crnu listu

Srpski član Predsedništva Željka Cvijanović izjavila je da bi na crnu listu, ako već žele da nekoga sankcionišu zbog kršenja Dejtonskog sporazuma, najpre trebalo da stave Kristijana Šmita i nekoliko ambasadora zapadnih zemalja u Sarajevu, uključujući i sopstvenog.
„Ni ove, ni prethodne, kao ni bilo koje sankcije i crne liste, ma čije da su, neće pokolebati našu volju da istrajemo na odbrani Dejtonskog sporazuma, ustavne pozicije i nadležnosti Republike Srpske“, poručila je Cvijanovićeva.
Uvođenje američkih sankcija saradnicima predsednika Republike Srpske predstavlja politički progon koji nema veze sa pravosuđem, rekao je predsednik Narodne skupštine Srpske Nenad Stevandić.
„Ovo je samo nastavak njihove politike usmerene protiv Srba u Srpske, protiv Srba generalno gde god se oni nalazili u svetu. Ovo je poruka svima nama pojedinačno ukoliko se borite za ono za šta vas je narod birao ukoliko se borite za interese srpskog naroda vrlo verovatno možete očekivati ovakve stvari“, rekao je poslanik SNSD-a u NSRS Mladen Ilić.
Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Milorad Kojić istakao je da se uvođenjem američkih sankcija zvaničnicima Republike Srpske zbog učešća u organizaciji proslave Dana Republike želi uništiti istorija i zatrti identitet srpskog naroda na ovim prostorima.
„Videvši o kojim licima se radi i obrazloženje, možemo reći da je ovo kontinuitet pokušaja uništavanja srpskog identiteta na ovim prostorima“, rekao je Kojić.
Prema njegovim rečima, obrazloženje da je neko sankcionisan zbog učešća u organizaciji obeležavanja 9. januara znači da su sankcionisani svi koji su učestvovali u organizaciji i obeležavanju jednog od najznačajnijih datuma iz srpske istorije.

Svesni su da se Tramp vraća na pijedestal pobede

Poslanik SNSD-a u NSRS Borivoj Obradović istakao je da Srpska ne sme odustati od svog puta.
„Zamislite sankcionisati nekoga i kažnjavati zato što proslavlja Dan svoje Republike. To je sramota. Naš narod je kroz istoriju prošao mnoge teške trenutke. Proći će i ovo zlo, siguran sam“, naveo je Obradović.
Šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Sanja Vulić izjavila je Srni da su američke sankcije saradnicima predsednika Republike Srpske Milorada Dodika zbog organizovanja Dana Republike Srpske poslednji krici Majkla Marfija.
„Svestan da se na pijedestal pobede vraća Donald Tramp, odlazeća administracija ne radi ništa drugo već lobira za uvođenje sankcija najbližim saradnicima i savetnicima predsednika Dodika“, istakla je Vulićeva.
Srpski delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Snežana Novaković Bursać izjavila je za Srnu da proširenje kruga ljudi koji su obuhvaćeni sankcijama američke administracije još jednom pokazuje sav besmisao delovanja Sjedinjenih Država prema BiH.
Pravnik Ognjen Tadić izjavio je da američke sankcije za troje zvaničnika Srpske nemaju veze sa organizacijom proslave 9. januara - Dana Republike Srpske, iako je ta proslava iskorišćena kao povod.
„Jelena Baštinac, Srebrenka Golić i Branislav Okuka su prvi saradnici predsednika Republike koji su imali značajnu ulogu u kreiranju političkih odnosa u kojima je došlo do saradnje unutar BiH koja je kao pozitivna klima prethodila odluci o otvaranju pregovora sa EU“, izjavio je Tadić za Srnu.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala