- Sputnik Srbija, 1920
VOJSKA I NAORUŽANJE
Najnovije vesti o naoružanju iz Srbije, Rusije i sveta. Vojne vežbe, nuklearna trijada, predstavljanje novih vojnih tehnologija i komentari stručnjaka.

Hrvatska nabavila osam američkih helikoptera „crni jastreb“

Crni jastreb - Sputnik Srbija, 1920, 13.03.2024
Pratite nas
Potpredsednik vlade i ministar obrane Hrvatske Ivan Anušić, načelnik GS OSRH general-pukovnik Tihomir Kundid i ambasador SAD u toj zemlji Natali Rajes prisustvovali su potpisivanju ugovora o nabavci dodatnih osam helikoptera UH-60M „crni jastreb“ između vlade Republike Hrvatske i vlade SAD u kasarni Lučko.
"Nabavka osam helikoptera UH-60M „crni jastreb“ predstavlja veliki i bitan trenutak za Oružane snage RH i Hrvatsku", kazao je Anušić i dodao da je ovo potvrda savezništva i odlične saradnje sa SAD-om.
Kako je naveo, saradnja Oružanih snaga Hrvatske sa SAD "traje još od Domovinskog rata".
"Domovinski rat je temelj hrvatske države. Zato treba znati ko je saveznik Hrvatske, ko joj je pomogao kad joj je pomoć bila potrebna. Pobednička vojska Republike Hrvatske to nikada neće zaboraviti", naveo je Anušić, prenosi hrvatski portal Indeks.
Ukupna vrednost osam helikoptera UH-60M „crni jastreb“ iznosi 273,8 miliona američkih dolara. Četiri helikoptera stižu u Hrvatsku putem donacije SAD, a četiri će biti plaćena iz hrvatskog budžeta.
Finansijska pomoć SAD-a pokriva 51 posto ukupnog iznosa, a MORH će u trogodišnjem budžetskom periodu od 2025. do 2027. obezbediti preostali iznos.
Svi helikopteri s opremom trebalo bi da budu isporučeni Hrvatskoj tokom 2028.
Hrvatska trenutno ima četiri helikoptera UH-60M „crni jastreb“, od kojih je dva donirala američka vlada.
Ambasador SAD u Hrvatskoj Natali Rajes je rekla da ovi helikopteri predstavljaju "znatno ulaganje" u sigurnost i odbranu te da je reč o jednoj od najefikasnijih takvih letilica.
"Nabavkom helikoptera „crni jastreb“ naš će snažni saveznik biti još jači", rekla je ona, preneli su hrvatski mediji.
Anušić je tom prilikom odbacio tezu da su potpisivanje ugovora o nabavci helikoptera i dolazak mlaznjaka Rafala tempirani za predizbornu kampanju.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala