- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Autor „Sablje“ o kanskoj premijeri serije: Ubistvo premijera je još uvek otvorena rana

© Tanjug / Marko ĐokovićEkipa serije "Sablja"
Ekipa serije Sablja - Sputnik Srbija, 1920, 13.03.2024
Pratite nas
Veoma smo ponosni na to što će serija posle pet godina rada svetsku premijeru doživeti u Kanu. To što je u pitanju selekcija od samo osam serija iz celog sveta govori da smo napravili nešto kvalitetno, što očigledno korespondira sa mnogo širim auditorijumom nego što smo se nadali, kaže za Sputnjik Goran Stanković, jedan od autora serije „Sablja“.
Serija „Sablja” Gorana Stankovića i Vladimira Tagića o ubistvu premijera Zorana Đinđića takmičiće se u kategoriji dugog formata na Kanskom festivalu serija koji se održava od 5. do 10. aprila.
„Sablja“ će imati svetsku premijeru 8. aprila u Velikoj dvorani „Limijer” u prisustvu glumačke i autorske ekipe.
U takmičarskom programu će biti prikazana i ostvarenja iz Danske, Norveške, Kine, Brazila, Nemačke, a van takmičarskog nove serije „Netfliksa“, „Epl“ i „Dizni“ studija.
„Nama je sam ulazak u selekciju i činjenica da će publika i svetski distributeri u Kanu videti „Sablju“ već ogromna pobeda. Važna je činjenica da je svetska prava za seriju otkupila nemačka kompanija 'Beta film', koja stoji iza naslova poput 'Gomore' i 'Berlin Babilona'. To su svetski hitovi kojisu prodati širom sveta. Njihove prognoze za 'Sablju' zvuče jako optimistično“, ističe Stanković.
Već postoji jako veliko interesovanje za seriju iz raznih zemalja:
„To nam samo govori da priča o Zoranu Đinđiću i njegovom pokušaju da promeni jedno društvo iz današnje perspektive itekako nailazi na razumevanje“.
Stanković i Tagić su posvetili ovoj seriji pet godina, od istraživanja ipisanja scenarija sve do snimanja i montaže:
„Ubistvo premijera je za naše društvo još uvek otvorena rana i jako puno ljudi ima oprečne stavove o tome šta se tačno dogodilo i zbog čega. Ono što je nama bilo važno je da sagledamo koje su okolnosti dovele do toga da se jedan tako brutalan i tragičan čin dogodi i koje su posledice ostavljene na društvo u kojem danas živimo“.
Zanimljiva je koincidencija da je Kanski festival objavio vest da je „Sablja” uvrštena u program baš na godišnjicu od ubistva Zorana Đinđića.
„Kada radite nešto u šta stvarno verujete i kada ste svesni odgovornosti koju taj zadatak nosi onda vam se usput i dešavaju neki sinhroniciteti. Velika podudarnost je da je Kanski festival odlučio da svoju konferenciju za štampu i objavu programa zakaže baš na 12. mart ove godine. 'This and That' produkcija, koja stoji iza serije, i mi kao autori smo odlučili da jučerašnji dan posvetimo sećanju na pokojnog premijera Zorana Đinđića, zato danas delimo vest o uspehu naše serije“, kaže Stanković.
Incijator projekta je bio RTS nakon što su Tagić i Stanković završili svoju prvuautorsku seriju „Jutro će promeniti sve“:
„Nama je definitivno najvažnije da seriju prikažemo gledaocima u Srbiji. Sadašnji plan je da se emituje u jesenjoj programskoj šemi RTS-a kada bude prikazana na još nekoliko festivala za koje smo dobili poziv“.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala