- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Što su veći ekonomski problemi u EU, to se agresivnije zalažu za mešanje u ukrajinski sukob

© Sputnik / Alekseй VitvickiйLogo EU na zgradi sedišta Evropskog parlamenta u Briselu
Logo EU na zgradi sedišta Evropskog parlamenta u Briselu - Sputnik Srbija, 1920, 12.03.2024
Pratite nas
Što su veći ekonomski problemi u Evropskoj uniji, to je agresivnija retorika koja se odnosi na podršku slanju vojnih snaga u Ukrajinu, izjavio je bugarski ekonomista Grigor Sarijski za TV „Evrokom“.
On je podsetio da je ministar inostranih poslova Francuske 8. marta okupio kolege iz baltičkih zemalja da bi se dogovorili o slanju svojih vojnih formacija.
„Prema tome, najverovatnije će biti prisutne vojne snage iz baltičkih zemalja i Poljske. Ovakva retorika će se pojačavati u skladu sa pogoršavanjem ekonomskih problema u Evropskoj uniji i evrozoni. To znači povećanje dugovanja, što će dovesti do problema sa prihodima i rasplamsavanje sukoba. Sve ovo je do sada obuzdavano“, izjavio je stručnjak.
Istovremeno i unutar EU postoje ozbiljne sopstvene pretnje, istakao je on: nedavno je izdanje „Politiko“ objavilo materijal na osnovu dokumenta Evropske komisije, u kome se govori o riziku deficita vode. Ovakva pretnja može dovesti do nastanka sukoba, uključujući među zemljama EU usled konkurencije za vodne resurse.

„U Evropskoj komisiji postoji izveštaj zatvorenog tipa da će sledeći sukob u EU i evrozoni biti izazvan upravo nedostatkom vode. U izdanju ‘Politiko’ pojavila se procurela informacija o ovome. To je još jedna linija podele, koja će zabiti klin među zemlje EU“, zaključio je Sarijski.

Prema podacima EK za 2019. godinu, više od trećine (38 odsto) stanovnika država EU suočilo se sa nestašicom vode. Godišnje, suša košta evropsku ekonomiju od 2-9 milijardi evra.
Uopšteno, veliki deo zemalja članica EU ima dovoljno vodnih resursa, ali suše postaju sve češće, pre svega su karakteristične za jug i zapad zemlje.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala