- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Serija „Sablja“ na Kanskom festivalu

© Foto : Ustupljeno Sputnjiku/This and That ProductionsDragan Mićanović kao Zoran Đinđić u seriji "Sablja"
Dragan Mićanović kao Zoran Đinđić u seriji Sablja - Sputnik Srbija, 1920, 12.03.2024
Pratite nas
Serija „Sablja” Gorana Stankovića i Vladimira Tagića takmičiće se u kategoriji dugog formata na Kanskom festivalu serija, objavili su danas organizatori tog najprestižnijeg svetskog festivala.
„Sablja” je, kako je naveo RTS, jedna od osam serija iz celog sveta koje su odabrane za ovogodišnju glavnu takmičarsku selekciju festivala koji se održava od 5. do 10. aprila.
Serija će imati svoju svetsku premijeru 8. aprila u Velikoj dvorani „Limijer” uz prisustvo glumačke i autorske ekipe, a nakon prikazivanja na letnjim festivalima, naći će se i pred gledaocima Radio-televizije Srbije.
„Sablja“ se bavi ubistvom premijera Srbije Zorana Đinđića, koji je ubijen baš na današnji dan 2003. godine.
Prve dve epizode serije prikazane su 14. februara u MTS dvorani, a emitovanje je trebalo da počne 24. februara na RTS-u, međutim odloženo je zbog interesovanja, kako je tada naveo RTS, jednog od najprestižnijih festivala filmskih i serijskih sadržaja da u svoj program uvrsti "Sablju".
Kroz osam epizoda, serija istražuje ubistvo premijera Zorana Đinđića i ulogu Zemunskog klana i Jedinice za specijalne operacije (JSO) u ovom atentatu.
Serija prati likove premijera, političara, kriminalaca, pripadnika paravojnih jedinica, ali i izmišljene likove – mladu i ambicioznu televizijsku novinarku Danicu Mandić, policijskog inspektora Borisa Rakića angažovanog u istrazi i sitnog kriminalca unutar zemunskog klana Uroša Ristića, čija uloga u ovoj priči postaje sve složenija.
Glavne uloge u seriji tumače Dragan Mićanović, Milica Gojković, Ljubomir Bandović i mladi Lazar Tasić.
Reditelji serije su Goran Stanković i Vladimir Tagić, a scenaristi Dejan Prćić, Marjan Alčevski, Maja Pelević, Vladimir Tagić i Goran Stanković.
Produkciju serije, za koju je ideju dao RTS, potpisuju Radio-televizija Srbije i „This and That Productions“.
Dragan Mićanović - Sputnik Srbija, 1920, 14.02.2024
KULTURA
Dragan Mićanović u ulozi Đinđića: Bio sam jedan od hiljadu koji su šetali devedesetih protiv rata
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala