- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Počele zajedničke vežbe Rusije, Irana i Kine u Omanskom zalivu

© Sputnik / Aleksey Nikolskyi / Uđi u bazu fotografijaBrodovi Pacifičke flote Rusije tokom vežbi u Istočnom vojnom okrugu
Brodovi Pacifičke flote Rusije tokom vežbi u Istočnom vojnom okrugu - Sputnik Srbija, 1920, 12.03.2024
Pratite nas
Brodovi ratnih mornarica Rusije, Kine i Irana otpočeli su zajedničke ovjne vežbe „Pomorski bezbednosni pojas 2024“ u Omanskom zalivu, a između ostalog, uvežbavaće oslobađanje broda koji su zarobili pirati, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

„Odred brodova Pacifičke flote Ratne mornarice Rusije u sastavu gardijskog raketnog broda ‘Varjag’ i fregate ‘Maršal Šapošnjikov’ počela je uvežbavanje praktičnih zadataka u sklopu zajedničkih međunarodnih vojno-pomorskih vežbi 'Pomorski bezbednosni pojas 2024’ sa brodovima ratne mornarice Irana i Kine“, navodi se u saopštenju.

Manevri se odvijaju u Omanskom zalivu na Arabijskom moru.
Navodi se da je glavni cilj „razrada bezbednosti pomorskih privrednih aktivnosti“.
„Tokom vežbi, ratni brodovi tri zemlje izvešće zajedničko manevrisanje i gađati površinske i vazdušne ciljeve, a takođe će uvežbavati elemente oslobađanja broda koji su zarobili pirati“, saopštilo je Ministarstvo odbrane.
Prema podacima resora, u vežbama učestvuje više od 20 brodova, pomoćnih brodova i borbenih čamaca Ratne mornarice Rusije, Irana i Kine.
Takođe, široko se koriste helikopteri pomorske avijacije.
Vežbe „Pomorski bezbednosni pojas 2024“ održavaju se od 2018. godine uz stalno učešće brodova Ratne mornarice Irana, Kine i Rusije. Ove godine će prvi put u svojstvu posmatrača učestvovati predstavnici Ratnih mornarica Pakistana, Kazahstana, Azerbejdžana, Omana, Indije i Južnoafričke republike.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala